MARIHUANA POSTAJE LEGALNA? Meksiko na korak od revolucionarne odluke

Novosti online

14. 11. 2020. u 08:40

PREDSTAVNICI meksičkog Senata počeli su u petak da raspravljaju o predlogu kojim bi se legalizovala upotreba i prodaja marihuane u rekreativne svrhe pa bi ta zemlja opterećena ratovima s narko bandama uskoro mogla da postane najveće svetsko tržište te opojne biljke.

МАРИХУАНА ПОСТАЈЕ ЛЕГАЛНА? Мексико на корак од револуционарне одлуке

Depositphotos

Vrhovni sud još je 2018. odlučio da marihuana mora biti legalna u rekreativne svrhe, godinu dana nakon što su zakonodavci dopustili upotrebu u medicinske svrhe, ali još nisu doneseni zakoni kojima bi se legalizovala upotreba.

Zakonodavac sada želi da ispoštuje rok do 15. decembra koji je za legalizaciju postavio Vrhovni sud, a uz podršku predsednika Andresa Manuela Lopeza Obrada koji želi da ograniči prihode bandama.

Zakon o marihuani o kojem su u petak počeli da raspravljaju članovi odbora za zdravstvo omogućiće licenciranu prodaju marihuane, a korisnicima posedovanje do 28 grama i uzgoj čak četiri biljke kod kuće.

Osnovao bi se i Meksički institut za regulaciju i kontrolu kanabisa pri ministarstvu zdravstva.

Predviđene su i restrikcije kojima bi se pušenje i uzgoj marihuane zabranili deci i tinejdžerima, a ne bi bila dozvoljena upotreba ni u toku vožnje.

Aktivisti koji se zalažu za legalizaciju marihuane proteklih nedelja su ispred Senata pozivali na usvajanje zakona, a policija je zatvarala oči dok su slobodno pušili smotuljke trave.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)