POUZDAN JE KAO "KALAŠNJIKOV": Putin predstavio rusko nuklearno čudo, evo čemu će služiti novi komandni centar

Novosti online

11. 11. 2020. u 16:08

RUSIJA je gotovo završila izgradnju novog centra za komandu i kontrolu, iz kog će biti kontrolisane sve nuklarne snage velike zemlje, najavio je danas predsednik Vladimir Putin, rekavši da svi sistemi moraju biti "jednostavni i pouzdani poput kalašnjikova".

ПОУЗДАН ЈЕ КАО КАЛАШЊИКОВ: Путин представио руско нуклеарно чудо, ево чему ће служити нови командни центар

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske federacije

Novi objekat poboljšaće sposobnost preživljavanja svih unutra, čak i u situaciji direktnog nuklearnog udara. To će osigurati da Rusija zadrži kontrolu nad svojim nuklearnim snagama, čak i u slučaju svetskog rata, rekao je Putin danas, a prenosi Raša Tudej.

Preživljavanje oficira i vojnih lica u komandnom centru je presudno za nuklearno odvraćanje, obezbeđujući kontra-napade nuklearnim raketama, samim tim čineći eskalaciju manje verovatnom.

Novi centar za komandu i kontrolu ima „apsolutnu zaštitu“, rekao je predsednik.

- Važno je da sva oprema, hardver i komunikaciona oprema koja je uključena u kontrolu nuklearnih snaga mora biti moderna, jednostavna i pouzdana, poput automata "kalašnjikova" - izjavio je danas Putin.

Rusija unapeđuje svoje nuklearne sposobnosti zbog kontinuirane erozije međunarodnih mehanizama za kontrolu nuklearnog naoružanja, rekao je ruski predsednik na ranijem sastanku iste radne grupe.

Tokom Trampovog mandata, SAD su raskinule nekoliko ugovora o kontroli naoružanja sa Rusijom i najavile ambiciozni plan za nadogradnju i proširenje svog arsenala.

Ostao je na snazi samo jedan sporazum između SAD-a i Rusije, koji ograničava nuklearni arsenal dve nacije. Nema najava da će takozvani Novi START biti obnovljen pre isteka njegovog trajanja sledećeg februara.

- S obzirom na trenutne geopolitičke rizike, nastavićemo da radimo na modernizaciji naših strateških nuklearnih snaga, dosledno poboljšavajući sve njihove komponente - rekao je Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni