ITALIJA PRED KOLAPSOM: Samo pet dana od uvođenja novih mera opet nove, još drastičnije

M. Ostojić

10. 11. 2020. u 12:18

BOLNICE su u kolapsu ili pred kolapsom, boce sa kiseonikom iznose se i priključuju pacijentima kroz prozor automobila kojim su dovezeni, kreveti pod tendama ispred bolnica, kreveti u crkvi, u kapeli, u bolničkoj sali za sastanke, kreveti se uzimaju iz drugih odelenja u bolnicama ne Kovid - na pomolu je sanitarni kolaps u Italiji.

ИТАЛИЈА ПРЕД КОЛАПСОМ: Само пет дана од увођења нових мера опет нове, још драстичније

Foto: EPA

Od sutra još pet regiona (podeljenih prethodno u tri boje rizika: crveni, narandžasti i žuti) prelaze u narandžastu zonu, zatvaranje barova, restorana i limitiranje kretanja stanovništva, a danas se donosi "rizična odluka" da Kampanija odmah pređe u crvenu zonu, tamošni guverner Vinćenco De Luka već sedmicama traži zatvaranje regiona jer su tamošnje sanitarne strukture suviše slabe i male da prime galopirajući broj novozaraženih i sa potrebom za intenzivnom terapijom.       

Zašto "rizična odluka", predsednik Vlade Đuzepe Konte strahuje od pobuna tamošnjeg stanovništva, kao kada je proglašen policijski čas i Napulj eksplodirao od besa, Kampanija se smatra istinskom barutanom i zatvaranje bi moglo da isprovocira pravu detonaciju.

Ali kakva je sada situacija sa brzim pogoršanjem prenošenja virusa, na 6 tampona evidentira se jedan zaraženi, opšte je mišljenje sanitarnih institucija da se rizikuje apsolutna nemogućnost kontrolisanja epidemija, došlo se do veoma teškog okvira na nacionalnom nivou, kreveti se uzimaju sa drugih odelenja u bolnicama ne Kovid, što je uskratilo smeštaj bolesnicima sa drugim patologijama neadekvatno nazvanim "redovne".

Stoga već od pre nekoliko dana Federacija italijanskih lekara apeluje da se Italija zatvori ponovo na mesec dana. Predsednik tog udruženja dr Filipo Aneli izražava ogroman strah zbog ovakve situacije i opominje da "treba zatvoriti sve, ljudi ne shvataju težinu u ovom momentu - gore tek stiže ako se ide ovako dalje, za mesec dana, između Božića i početka Nove godine imaćemo novih 10.000 mrtvih.

Lekari sa svih strana upozoravaju na dramatičnost situacije koja stiže neminovno za koju sedmicu jer će se slučajevi gripa objediniti sa onima Kovida i hitne pomoći će biti prepune osoba sa istim simptomima i u strahu da su zaražene korona virusom.

Još imamo vremena, upozorava predsednik Udruženja lekara da se zatvori Italija u trajanju od mesec dana, "tako bi se za nekoliko sedmica stiglo do vrha ovog drugog talasa i započeo progresivni pad broja zaraženih i pritiska na boln ice. Apelujem da ako se nastavi ovakav galop virusa kao poslednje sedmice imaćemo još 10.000 mrtvih više".

                              

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili