KO BAJDENU NIJE ČESTITAO NA IZBORNOJ POBEDI: Mnogi svetski lideri su uzdržani

Tanjug

09. 11. 2020. u 18:58

Dok pobedniku na predsedničkim izborima u SAD demokrati Džo Bajdenu pristižu čestitke sa svih strana sveta, jedan broj svetskih lidere još je uzdržan i ne žuri da pozdravi pobedu budućeg američkog predsednika.

КО БАЈДЕНУ НИЈЕ ЧЕСТИТАО НА ИЗБОРНОЈ ПОБЕДИ: Многи светски лидери су уздржани

Ilustracija - Foto AP

U današnjoj analizi CNN podseća da je Trampova naklonost prema autoritarnim političkim liderima konstanta njegovog predsedničkog mandata i konstatuje se da uzdržanost nekih svetskih lidera zapravo razotkriva prirodu odnosa koje oni projektuju ka budućoj američkoj administraciji i tip saradnje koji anticipiraju.

Kremlj je 2016. godine, nakon Trampove pobede nad Hilari Klinton čestitao pobedu novoizabranom američkom predsedniku samo nekoliko sati nakon objavljivanja izbornih rezutlata.

Danas je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Moskva sačekati da zvanično budu objavljeni izborni rezultati i tek onda će ih komentarisati.

Ni kineski predsedni Si Ðiping nije požurio da pozdravi izbornu pobedu Bajdena.

Danas je predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova preskočio pitanje novinara kada će Peking uputiti čestitke Bajdenu, odgovorivši da će se Kina ponašati u skladu sa "međunarodnom praksom".

Ni Ankara još nije reagovala na Bajdenovu izbornu pobedu.

Turski predsednik Erdogan je uglavnom imao prećutnu saglasnost predsednika Trampa da radi šta god hoće, a sa Bajdenom u Beloj kući odnosi neće biti tako harmonični, smatraju analitičari.

Brazilski predsednik Bolsonaro, koga mnogi nazivaju "Trampom iz Tropa" zbog populističke politike koju vodi i negovanja kulta sopstvene ličnosti za sada se ne oglašava o američkim izborima, a i predsednik Meksika Obrador biranim rečima je saopštio da Meksiko mora da sačeka da se rasvetle sve pravne nedoumice koje prate proces prebrojavanja glasova američkih birača pre nego što čestita izbor novom predsedniku SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom