IRANSKI HAKERI: Prikupili podatke o američkim glasačima

Tanjug

31. 10. 2020. u 00:31

ИРАНСКИ ХАКЕРИ: Прикупили податке о америчким гласачима

Depositphotos

AMERIČKE bezbednosne službe potvrdile su večeras da su iranski hakeri koji su ranije ovog meseca poslaili preteće mejlove hiljadama Amerikanaca "uspešno pristupili podacima glasača na predstojećim predsedničkim izobrima".

FBI i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost naveli su u zajedničkom saopštenju da su "počinioci uspešno pribavili podatke iz registra glasača u najmanje jednoj američkoj saveznoj državi", prenosi Rojters.

Direktor Nacionalne obaveštajne službe DŽon Retklif i direktor FBI Kris Vrej saopštili su prošle nedelje da su Iran i Rusija prikupili podatke o američkim glasačima kako bi uticali na predstojeće predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Drzavama.

Neuobičajena konferencija za novinare obaveštajnih službi održana je manje od dve nedelje pred americke predsedničke izbore, nakon što su glasači demokrata u najmanje četiri ključne države primili preteće mejlove, za koje se tvrdilo da dolaze od grupe Ponosni momci, a u kojima se upozorava da će biti progonjeni ako ne glasaju za Trampa.

Veruje se da su u toj operaciji korišćene mejl adrese iz registra glasača, koja ukljucuje i opredeljenost, kućnu i mejl adresu i broj telefona.

Pošiljaoci su tvrdili da će znati za kojeg je kandidata primalac glasao na izborima 3. novembra, a za koje je, inače, glasanje poštom već počelo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)