U ITALIJI KATASTROFALNO, UVODI SE "SCENARIO 3"? Bolnice su pred kolapsom, sve više lekara zaraženo koronom

Milica Ostojić (Rim)

29. 10. 2020. u 18:08

JUČE je bilo gotovo 25.000 novozaraženih u Italiji, a ako se trend porasta nastavi uslediće tzv. "scenario 3" italijanske Vlade - "mekano zatvaranje".

У ИТАЛИЈИ КАТАСТРОФАЛНО, УВОДИ СЕ СЦЕНАРИО 3? Болнице су пред колапсом, све више лекара заражено короном

Foto: Tanjug/AP

To znači da će oni koji ne mogu da rade od kuće moći da idu na posao, da kupe hranu, lekove i neophodne stvari za život, otići kod lekara ili odvesti decu u obdanište i osnovnu školu.

Scenario 3 će nastupiti posle uvedenih novih mera od pre nekoliko dana i zatvaranja raznih aktivnosti i skraćivanja vremena otvorenih restorana, barova i drugih vrsta delatnosti. U naredne dve sedmice će biti vrednovan njihov efekat, a ako se nastavi trend porasta broja zaraženih uslediće takva vrsta zatvaranja i imaće rok trajanja do polovine decembra.

Dakle dve su verzije, u optimističkoj išlo bi se na manje tvrdo zatvaranje od onog u martu/aprilu, merama sličnim onim koje je najavio juče francuski predsednik Emanul Makron, znači fabrike, javne službe, poljoprivredna dobra i promet hrane ostaju otvoreni, a zatvorene radnje osim apoteka, samoposluga i radnji sa higijenskim proizvodima. 

Ali biće zabranjeno kretanje iz regiona u region i iz mesta u mesto osim iz opravdanih razloga, odlaska na posao ili urgentnih poseta lekarima sa autosertifikatom.

Pesimistička verzija, uvećanje pozitivnih na dnevnom nivou do 35.000-40.000 ili više, usledile bi mere zatvaranja slične onima između marta i početka maja "ali ne sa ubijanjem ekonomije" i bile bi uvedene i pre 9 novembra. Poslednji izveštaj pokazuju da su bolnice u Pijemonte, Liguriji, Vale d'Aosta i Umbriji već pred kolapsom, a blizu su i one u Laciju, Kampaniji, Lombardiji i u Bolcanu.

Da užas bude potpun, zaraženih lekara i sanitarnog osoblja u septembru i oktobru je bilo čak 5.032 i 16 preminulih; duple smene, umor i malo nepažnje donose takav crni rezultat a ogroman je broj i onih koji moraju da provode vreme u preventivnom karantinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije