PREMINUO UČESNIK U ISPITIVANjIMA OKSFORDSKE VAKCINE: Stigla zvanična potvrda državne regulatorne agencije

Novosti online

21. 10. 2020. u 19:01

ПРЕМИНУО УЧЕСНИК У ИСПИТИВАЊИМА ОКСФОРДСКЕ ВАКЦИНЕ: Стигла званична потврда државне регулаторне агенције

Ilustracija

VOLONTER koji je učestvovao u ispitivanju oksfordske vakcine protiv virusa korona preminuo je, saopštile su zdravstvene vlasti Brazila.

Radi se o mladiću (28) koji je preminuo 19. oktobra, kako je saopšteno, a uzrok smrti su „komplikacije od kovida-19“, objavio je brazilski list Globo.

Za sada još nije jasno da li se radi o učesniku testiranja koji je primio vakcinu ili placebo.

U toku je istraga ovog slučaja, navodi brazilski medij, a zdravstvene vlasti su saopštile kako je proizvođač vakcine dostavio sve potrebne dokumente kako bi se utvrdile sve okolnosti.

Univerzitet Sao Paolo, koji učestvuje u trećoj fazi kliničkog ispitivanja ove vakcine, potvrdio je da se radi o volonteru koji je iz te zemlje.

Takozvanu oksfordsku vakcinu razvija kompanija „Astra zeneka“ u saradnji sa Univerzitetom Oksford, a treća faza ispitivanja sprovodi se u više zemalja - Brazilu, Velikoj Britaniji, Indiji i Južnoafričkoj republici.

Nedavno je ona prekinuta u Evropi i SAD zbog dva slučaja neurološke bolesti koja su se pojavila kod volontera koji učestvuju u ispitivanju.

Kompanija „Astra zeneka“ za sada nije komentarisala ovaj slučaj.

(sputniknews.com)

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Rodoljub

21.10.2020. 23:53

Плацебо није примио сигурно. Ни за једну вакцину се НИКАДА није давао плацебо већ тзв. проверена вакцина или адјуванс на бази алуминијума. У овом случају се радило о "провереној" вакцини за менингитис (вирусну упалу мозга). Од чега год да је умро, не зна се шта је страшније. Ово ново или оно "проверено", које се даје деци и људима.