NA KRAJU GODINE 1,5 MILIONA DOZA: Vakcina "Sputnjik V" protiv kovida u decembru u zemljama Latinske Amerike - proizvodnja će rasti

Novosti onlajn

19. 10. 2020. u 17:43

RUSKA vakcina „Sputnjik V“ mogla bi biti isporučena zemljama Latinske Amerike u decembru, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

НА КРАЈУ ГОДИНЕ 1,5 МИЛИОНА ДОЗА: Вакцина Спутњик V против ковида у децембру у земљама Латинске Америке - производња ће расти

Foto: AP

- Smatramo da ćemo već u decembru moći da započnemo isporuku u Latinsku Ameriku. Već u decembru ćemo proizvoditi desetine miliona doza vakcine... u januaru ćemo započeti veoma aktivne isporuke - rekao je Dmitrijev govoreći na vebinaru o saradnji sa zemljama Latinske Amerike.

Dmitrijev je dodao da će Ruski fond za direktne investicije uskoro objaviti o zaključivanju sporazuma sa Argentinom i Peruom o isporuci vakcine „Sputnjik V“ Naučno-istraživačkog instituta „Gamaleja“ Ministarstva zdravlja Rusije.

- U najskorije vreme ćemo objaviti o sporazumima sa Argentinom, sporazumima sa Peruom, pored sporazuma koje već imamo sa Meksikom i Brazilom i nizom drugih zemalja - rekao je Dmitrijev na konferenciji za medije.

On je dodao da će se vakcina protiv kovida 19 proizvoditi u Indiji, Brazilu, Južnoj Koreji i Kini i u još jednoj zemlji.

- A tu je i drugo pitanje – regulatorno – koliko brzo će regulator odobriti našu vakcinu. Na primer, prijavili smo se za brazilska klinička ispitivanja i nadamo se da ćemo u decembru takođe dobiti dozvolu - rekao je Dmitrijev i dodao da će Fond sarađivati sa regulatorima kako bi oni brzo izdali dozvolu u tim zemljama.

Foto: AP

Dmitrijev je takođe naglasio značaj činjenice da regulatori koriste podatke iz zemalja u kojima se sprovode ispitivanja vakcina.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov ranije je izjavio da bi obim proizvodnje vakcine protiv virusa korona u Rusiji mogao da dostigne 1,5 miliona doza u decembru, 3-3,5 miliona u januaru, a zatim da se višestruko poveća do 15 miliona mesečno u proleće sledeće godine.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Očekuje se da će prvi rezultati postregistracionih ispitivanja biti objavljeni u oktobru-novembru 2020. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu