KAO U AJA SOFIJI: Erdogan će prisustvovati muslimanskoj molitvi u još jednom vizantijskom hramu u Turskoj

Novosti online

18. 10. 2020. u 09:51

КАО У АЈА СОФИЈИ: Ердоган ће присуствовати муслиманској молитви у још једном византијском храму у Турској

Foto: Jutjub Printskrin

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan prisustvovaće prvoj muslimanskoj molitvi u vizantijskoj crkvi Hora u Istanbulu, javljaju turski mediji.

Hram Hrista Spasitelja u Hori, koji su turske vlasti pretvorile u džamiju „Karije“ biće otvoren za posetioce 30. oktobra 2020. Godine. Tog dana će biti održana molitva, prvi put nakon 75 godina.

Poznati mozaici će biti pokriveni zavesama, kao u Aja Sofiji. Hora će biti otvorena kako za muslimanske molitve, tako i za posete turista.

Vizantijska crkva Hora u Istanbulu je izgrađena u 6 veku. U 16. veku, nakon što su Turci osvojili Carigrad, ona je bila pretvorena u džamiju. Međutim, od 1945. godine ona je funkcionisala kao muzej „Karije“. Ipak, 75. godina kasnije ova odluka je poništena i ona će sad opet biti pretvorena u džamiju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

katolik iz Hrvatske

18.10.2020. 10:08

Dakle,ovo je sramotno i bezobrazno!Sav kršćanski svijet bi se zbog ovoga trebao postaviti na noge!Ako ratni zločin ne zastarijeva onda ne zastarijeva ni onaj iz 15.stoljeća

Srki

18.10.2020. 11:00

Своје немају па присвајају туђе не знам ко се може молити у туђој цркви и рећи то је сада наше могу само католици и муслимани свака нормална вера гради своје цркве за молитве не преотимају туђе