OVAKO POŠAST POČINjE: Simptomi virusa korona se najčešće javljaju ovim redosledom

Novosti online

17. 10. 2020. u 13:42

ОВАКО ПОШАСТ ПОЧИЊЕ: Симптоми вируса корона се најчешће јављају овим редоследом

Depositphotos

ISTRAŽIVANjE sa Univerziteta Južne Kalifornije uspelo je utvrditi da simptomi Kovida-19 često započinju određenim redosledom.

Ovo otkriće može pomoći zaraženima korona virusom da se izoluju i na vreme počnu lečiti, što bi moglo značajno poboljšati ishode pacijenata. 

Simptomi poput temperature i kašlja slični su kod brojnih bolesti, uključujući sezonski grip. Kako se još uvek borimo s epidemijom, a sezona gripa je pred vratima, važnije je nego ikad da znamo prepoznati od čega zapravo bolujemo.

- Ovo je posebno važno, znati kada se preklapaju ciklusi bolesti poput gripa, koja se javlja u isto vreme dok traje epidemija Kovida-19 - kazao je dr Peter Kun, jedan od autora studije i profesor medicine.

Kako bi predvideli redosled simptoma, istraživači su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija kod više od 55.000 obolelih od Kovida u Kini. Takođe su pogledali skup podataka prikupljen na gotovo 1100 slučajeva koje je, između decembra i januara, prikupila stručna grupa za medicinsko lečenje Kovida u Kini.

- Redosled simptoma je važan. Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da lekari mogu pre utvrditi ima li neko Kovid ili neku drugu bolest, što lekarima pomaže da donesu bolje odluke - izjavio je Jozef Larsen, vodeći autor studije.

Redosled simptoma kod Kovida-19:

 • temperatura
 • kašalj i bolovi u mišićima
 • mučnina i povraćanje
 • proliv
 • (Net.hr)

  Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

  Komentari (2)

  Sanja

  17.10.2020. 15:13

  Dajte o'ladite sa C19. Oni koji su u riziku da se razbole od bilo cega neck se cuvaju a ostali neck ne panice I neki ne misle o C19 non stop vec neck peru ruke I ne kaslju drugima u lice I to je to. Nije nikakva filizofija