SATIMA ČEKAJU DA GLASAJU: Tri nedelje uoči predsedničkih izbora u Americi veliki odziv na biračkim mestima

I. STANOJEVIĆ

14. 10. 2020. u 23:46

REDOVI američkih birača koji čekaju da glasaju pre izbornog dana, 3. novembra, nižu se širom Sjedinjenih Država.

САТИМА ЧЕКАЈУ ДА ГЛАСАЈУ: Три недеље уочи председничких избора у Америци велики одзив на бирачким местима

Foto AP

Posle Džordžije gde se startovalo u ponedeljak, a odziv bio toliki da se kolonama stajalo i po duže od pet sati, milionima Amerikanaca koji glasaju ranije u rekordnom obimu, pridružili su se i birači u Teksasu. Lično ili poštom, građani u SAD, već su ubacili više od 10 miliona glasačkih listića širom zemlje, pokazuju podaci Američkog izbornog projekta.

Oštra borba za Belu kuću i kontrolu nad Kongresom podstakla je, očigledno, mnoge Amerikance da obavezu ispune ranije i tako izbegnu gužve na dan izbora. U istom periodu 2016. godine, glasalo je tek oko 1,4 miliona Amerikanaca.

U Džordžiji su se građani, osim za predsednika SAD, izjašnjavali i o kandidatima za dva mesta u Senatu. U većini američkih država i u prestonici Vašingtonu građani imaju mogućnost da ranije glasaju na biračkim mestima. U mnogim državama su, zbog pandemije virusa korona, prošireni i kriterijumi za glasanje poštom. Dugi redovi formirali su se u sredu u Hjustonu i Dalasu.

- Živim ovde 13 godina i nikada nisam čekala u redu da glasam - napisala je jedna Amerikanka na "Tviteru" i postavila snimak birača kako stoje u redu, sat i po pre otvaranja birališta u gradu Perlend, blizu Hjustona.

Na pojedinim lokacijama je, kako su saopštile grupe za biračka prava, bilo kašnjenja zbog tehničkih problema, slično kao tokom primarnih izbora u junu.

Tramp je, u više navrata, osporavao regularnost glasanja putem pošte, koje je već bilo široko, a zbog kovida 19 i dodatno uvećano. Mesecima je tvrdio da bi "neviđen porast glasanja putem pošte mogao da dovede do prevare". I mada su stručnjaci i zvaničnici uzvraćali komentarima da je u pitanju lažna teorija zavere, šef Bele kuće nije odustajao, pa je u jednom trenutku izjavio da će "dosad neviđen obim virtuelnog izjašnjavanja zbog pandemije virusa korona, dovesti do najkorumpiranijih izbora u istoriji SAD".

- Umesto da se, kao što je normalno, glasa na biračkim mestima, demokrate favorizuju slanje glasova poštom, tobože u nameri da zaštite birače od virusa korona - kazao je Tramp, dodajući da iza ove taktike najverovatnije stoji Bajden. - Jedini način na koji nam ove izbore mogu oduzeti je da ih načine lažnim. Ali, pobedićemo!

GLAS NA DALjINU

"NA DALjINU" u SAD glasaju vojnici u inostranstvu, stariji od 65 godina i svi koji su fizički sprečeni da dođu na biralište. Isto pravo imaju i stanovnici Kolorada, Oregona, Vašingtona, Jute i Havaja. Pridružila se i Kalifornija, a isto najavljuju još neke savezne države. U državama gde se glasa putem pošte, mahom su na vlasti demokrate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri