NEĆE VIŠE DA IH DRŽE: Kurdi puštaju sirijske žene i decu Islamske države iz kampa

Tanjug

06. 10. 2020. u 08:55

VLAST na severoistoku Sirije koju predvode Kurdi omogućiće sirijskim državljanima da napuste kamp u kojem se nalaze desetine hiljada žena i dece, od kojih su mnogi povezani sa grupom Islamska država, izjavio je kurdski zvaničnik.

НЕЋЕ ВИШЕ ДА ИХ ДРЖЕ: Курди пуштају сиријске жене и децу Исламске државе из кампа

Foto: Printscreen/Sputnjik

Većina pritvorenih u kampu al-Hol su sirijske i iračke žene i deca. U prostranom i prenaseljenom kampu živi oko 65.000 ljudi što predstavlja teret Sirijskim demokratskim snagama i kurdskoj policiji, koju vode Kurdi, a koje su zadužene za bezbednost u objektu.

Stope kriminala bile su visoke u kampu, a neke od žena su pokušale da pobegnu, prenosi AP.

"Biće doneta odluka da kamp potpuno isprazni od Sirijaca", rekla je Ilham Ahmed, predsednica izvršnog komiteta Sirijskog demokratskog veća, tela samouprave na severoistoku Sirije, ali nije precizirala kada će ta odluka biti doneta.

ID je kontrolisala velike delove Iraka i Sirije od sredine 2014. godine i tokom tog perioda hiljade muškaraca i žena dovelo je svoju decu i naselilo se u samoproglašenom kalifatu.

Ekstremisti su izgubili poslednji komadić zemlje koji su kontrolisali prošle godine kada su borci predvođeni Kurdima zauzeli istočno sirijsko selo Baguz.

Ahmed je rekla da oni koji ostanu u logoru neće biti odgovornost samouprave. Rekla je da administracija troši mnogo novca da obezbedi hranu i vodu stanovnicima kampa.

„Kamp je težak teret za samoupravu", rekla je Ahmed.

Kurdske vlasti pozivaju matične države žena i dece da vrate svoje državljane, ali većina njih je to odbila. Te zemlje su takođe odbile da prime nazad na hiljade ekstremista ID koji su držani u zatvorima koje je vodio SDF.

Šef UN-a za borbu protiv terorizma Vladimir Voronkov rekao je u julu da Kancelarija za borbu protiv terorizma na čijem je čelu, vrlo snažno pokreće to pitanje sa zemljama čiji su državljani u pritvoru. Samo mali broj repatrira svoje građane, uključujući zemlje Centralne Azije, Sjedinjene Države i Rusiju, kaže Voronkov.

On je rekao da "žrtve terorizma" koje nisu razumele šta rade kada su muškarce iz svojih porodica pratile u Siriju i Irak. Ali je dodao da „među zatočenim ljudima u kampovima ima puno radikalizovanih žena".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere