ISTRAŽIVANjE POTVRDILO DA SU BEBE BEZBEDNE: Majčino mleko ne prenosi kovid-19

Tanjug

29. 09. 2020. u 12:01

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОТВРДИЛО ДА СУ БЕБЕ БЕЗБЕДНЕ: Мајчино млеко не преноси ковид-19

Foto:; EPA

MAJČINO Mleko je sigurno i ukoliko je majka zaražena kovidom-19 virus se dojenjem neće preneti na bebu, pokazalo je istraživanje odeljenja za neonatologiju Univerziteta u Torinu.

"Mikrobiološke analize su pokazale da se korona virus ne prenosi sa majke na bebu, što je veoma važno", kaže profesor David Lembo, koji je rukovodio istraživanjem.

On je naveo da se već nekoliko godina ispituje antivirlano dejstvo majčinog mleka i dodao da su sada otkrivene nove komponente koje mogu novorođenče da štite od viroznih infekcija.

"Iz toga razloga, izuzev u posebnim slučajevima, savetujemo majkama da doje svoje dete, jer je to jedan od važnih izvora zdravlja i jačanja imuniteta za bebu", kaže Lembo.

Rezulati istraživanja su objavljeni u internacionalnom naučnom časopisu "Granice u pedijatriji" (Frontiers in Pediatrics) i dodatno potvrđuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije (OMS) da čak i majke koje su zaražene korona virusom mogu i treba da nastave sa dojenjem svoje bebe, uz poštovanje higijenskih mera zaštite kao što je nošenje zaštitne maske, pranje ruku, cišćenje i dezinfekcija površina i predmeta koje se koriste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)