RAT NA KAVKAZU: STRAHOVITI gubici Azerbejdžana - 137 tenkova i transportera, 72 drona, 7 helikoptera (FOTO/VIDEO)

Novosti online

29. 09. 2020. u 13:23 >> 21:48

PRATITE situaciju u Nagorno-Karabahu iz minuta u minut.

РАТ НА КАВКАЗУ:  СТРАХОВИТИ губици Азербејџана - 137 тенкова и транспортера, 72 дрона, 7 хеликоптера   (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

VEĆ treći dan za redom bukti rat na Kavkazu, nakon što je Azerbejdžanska vojska pokrenula ofanzivu za "oslobođenje" nepriznate republike Nagorno-Karabah.

U toj planinskoj republici je u nedelju došlo do eskalacije, a dve strane međusobno se optužuju za pokretanje borbenih dejstava.

Grafika VN

Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da ima poginulih među civilima, dok u Jermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letelice.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je proglašena delimična mobilizacija.

21:46 Alijev: Turska je stabilizator, ne učestvuje u sukobima

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je danas navode o tome da Turska učestvuje u oružanom sukobu u spornoj teritoriji Nagorno-Karabah.

"Turska nije deo sukoba i ne učestvuje u njemu, nema potrebe", rekao je Alijev za rusku televiziju, a prenosi TASS.

On tvrdi da Turska ima isključivo "ulogu stabilizatora" u tom regionu.

"Turska je naša bratska nacija i naš saveznik. Ona nam samo pruža moralnu podršku i mi smo zahvalni Ankari na solidarnosti. Turska ne učestvuje u ovom sukobu ni u jednom drugom smislu", rekao je Alijev.

On je rekao da su, kako je naveo, glasine koje Jermeni šire da Turska učestvuje kao strana u konfliktu "ništa drugo do provokacije".

"To su lažne vesti. Ne postoji nijedan dokaz da Turska učestvuje u sukobu i nema potrebe za tim. Azerbejdžan je dovoljno pripremljen da zaštiti svoj narod i teritoriju", rekao je Alijev.

21:24 - Za tri dna jermeni uništili 137 tenkova i oklopnih transportera

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su Azerbejdžanci pretreli ogromne materijalne gubitke tokom trodnevnih sukoba u Nagorno-Karabahu.

Artsrun Hovanisjan, portparol ministarstva odbrane Jermenije rekao je da su antitenkovske jedinice i artiljerija uništile 137 tenkova i oklopnih transportera. Oborena su 72 drona, sedam helikoptera i jedan avion.

20:32 - Jermenske snage napravile prodor na više pravaca na frontu

Zamenk komandanta Atsaške odbrambene armije (Nagorno-Karabah) Artur Sargsjan izjavio je da su njihove jedinice uspele da povrate pozicije koje su izgubile na severo-istočnom i južnom pravcu.

20:01 - Posle jermenskog i ambasador Azerbejdžana u ruskom MIP-u

Azerbejdžanski ambasador u Jermeniji Polad Bulbuloglu izjavio je da je tokom sastanka u ruskom ministarstvu spoljnih poslova razgovarao o sprečavanju sukoba između azerbejdžanske i jermenske dijaspore.

"Sastali smo se sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Andrejem Rudenkom i prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Aleksandrom Gorovim", rekao je Bulbuloglu dodajući da je upoznat sa tim da su se oni danas sastali sa njegovim jermenskim kolegom.

"Pozvali su me da ponovo kontaktiramo našu dijasporu i azerbejdžanske građane koji žive ovde. Vlasti su zatražile da sprečimo ponavljanje julskih događaja zbog eskalacije u Nagorno-Karabahu", rekao je izaslanik.

19:41 - Ratna sreća se preokreće: Izveštaj sa fronta

Kako prenose društvene mreže pozivajući se na izvore sa prve borbene linije u toku je povlačenje Azerbejdžanskih trupa.

Azerbejdžanseke snage duž cele linije fronta značajno su brojno smanjene. Iza njih ostali su tenkovi i transporteri u plamenu.

19:03 – Razgovor Putina i Pašinjana

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom i tom prilikom istakli da je neophodno da se borbena dejstva u Nagorno-Karabahu što pre obustave.

18:57 – Svet da primora Tursku da se povuče sa Kavkaza

Zvanični Jerevan poziva svetsku javnost da primora Tursku da napusti Južni Kavkaz, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

Turska nije strana u konfliktu jer za tako nečim nema nikakve potrebe, već Azerbejdžanu pruža čisto moralnu podršku, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.

18:08 Turska oprema azerbejdžansku vojsku laserki navođenim bombama

Na društvenim mrežema procurela je informacija da su Turci nastavljaju da dopremaju sofisticirano oružje Azerbejdžanu. Naime kako tvred poslat je transportni avion natovaren sa laserski vođenim bombama Mk 82.

17:16 - Moguć sukob Rusije i NATO zbog turske intervencije na Kavkazu?

Jermenija se nije obraćala ODKB-z za pomoć, međutim nakon obaranja jermenskog lovca, to pitanje može biti pokrenuto, izjavio je jermenski ambasador u Rusiji Vardan Togonjan.

rs.sputniknews.com

16:47: Za tri sata azerbejdžanci izgubili 12 tenkova (VIDEO)

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da sa uspehom odbijaju napade azerbejdžanskih snaga.

U prilog tome postavili su video na kome se prikazuje kako njihovi protiv-tenkovski timovi uništavaju oklopne snage azerbejdžana.

16:27 - Turski F-16 oborio jermenski Su-25

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da suhoj SU-25 jermenskog ratnog vazduhoplovstva (AAF) oboren od strane turskog F-16.

Turski avion poleteo je iz Ganje u Azerbejdžanu.

14:55 UN pozvale na prekid borbenih dejstava u Karabahu

Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele izrazila je zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu i pozvala na hitno okončanje borbenih dejstava.

14:10 - Baku preti uništavanjem jermenskih S-300

Oružane snage Azerbejdžana uništiće protivvazdušne raketne sisteme S-300 jermenskih Oružanih snaga koji se kreću ka Karabahu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane zemlje pukovnik Vagif Dargahli.

- Prema našim obaveštajnim podacima, protivvazdušni raketni sistemi S-300 koji pokrivaju vazdušni prostor Jerevana povučeni su sa borbene dužnosti i kreću se prema okupiranim teritorijama (Nagorno-Karabahu). Izjavljujemo da ih čeka sudbina uništene vojne tehnike jermenske vojske u Nagorno-Karabahu. Poslednje borbe još jednom pokazuju da je mit o nepobedivosti jermenske vojske neosnovan - rekao je Dargahli.

13: 25 - Kremlj poziva Tursku da ne potpiruje rat

Sve izjave o vojnoj podršci Jermeniji ili Azerbejdžanu dolivaju ulje na vatru u sukobu između ovih zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kremlj, pre svega, polazi od potrebe za što skorijim prekidom vatre i borbenih dejstava. Sve izjave o bilo kakvoj vojnoj podršci ili vojnim aktivnostima nedvosmisleno dolivaju ulje na vatru. Mi smo kategorički protiv toga i ne slažemo se sa takvom postavkom problema - odgovorio je Peskov na pitanje da li Kremlj razmatra mogućnost vojne podrške Jermeniji, na primer, preko ODKB-a.

Celu izjavu Dmitrija Peskova pročitajte klikom OVDE

12:35 - Jermeni oborili dva helikoptera

Portparolka ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan objavila je danas da su tokom sukoba snage Nagorno-Karabaha oborile dva azerbejdžanska helikoptera.

Stepanjan je na svom Fejsbuk profilu napisala da su helikopteri oboreni sistemom "Igla". 

12:00 - Jermenija zapretila da će upotrebiti oružje velikog dometa u Karabahu

Jermenija zapretila da će upotrebiti oružje velikog dometa u Karabahu

Jermensko Ministarstvo odbrane može biti primorano da tokom eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu primeni oružje velikog dometa, saopšila je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan.

- Miistarstvo odbrane upozorava da su jermenske oružane snage primorane da upotrebe vatreno oružje i vojnu tehniku velikog dometa za uništavanje ljudstva, pokretne i nepokretne imovine, vojne tehnike na velikim površinama - napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, to je uslovljeno činjenicom da azerbejdžanske snage koriste teške raketne lansere, artiljeriju krupnog kalibra i sisteme „Smerč“.

- To menja logiku i razmere borbenih dejstava, podižući ih na novi nivo - istakla je ona.

11:45 Alijev: U jermenskim minobacačkim napadima ginu civili!

U jermenskim minobacackim napadima u Nagorno Karabahu u protekla dva dana poginulo je 10 civila, izjavio je predsednik Azerbejdzana Ilham Alijev tokom danasnje protokolarne predaje akreditiva novog pakistanskog ambasadora u Bakuu, Bilala Hajea.

"Imali smo zrtve u protekla 2 dana, među njima ima i civila. Nazalost, poginulo je 10 civila od kojih su pet clanovi jedne porodice u kojoj je bilo dvoje dece", istakao je Alijev, prenosi TAS.

Foto: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

11:00 Jermenija preti upotrebom oružja velikog dometa u Karabahu

Jermensko Ministarstvo odbrane prisiljeno je da koristi oružje velikog dometa u Nagorno-Karabahu, saopštila je portparolka ministarstva Šušan Stepanjan.

"Ministarstvo odbrane upozorava da su oružane snage Jermenije primorane da koriste vatreno oružje i vojnu tehniku velikog dometa za uništavanje ljudstva, pokretne i nepokretne imovine i vojne tehnike na velikom prostoru", napisala je ona na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, razlog za to je činjenica da azerbejdžanske trupe koriste teške raketne lansere, artiljeriju velikog kalibra i sisteme Smerč, prenosi agencija RIA Novosti.

Stepanjan je ukazala da to menja logiku i razmere borbenih dejstava i podiže ih na novi nivo.

10:25 Jerevan: Vojska Azerbejdžana gađala deo jermenske teritorije

Oružane snage Azerbejdžana gađale su vojnu jedinicu u jermenskom gradu Vardenis, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan i najavila "oštar odgovor".

"Oružane snage Azerbejdžana pucale su na vojnu jedinicu u Vardenisu, a takođe primenile avijaciju protiv ovih položaja", napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Ona je navela da su toj operaciji prethodile, kako je navela, "dezinformacije azerbejdžanskog Ministarstva odbrane da su, navodno, Oružane snage Jermenije iz rejona Vardenis granatirale rejon Daškasan u Azerbejdžanu".

"Očekujte oštar odgovor", istakla je Stepanjanova, prenosi Sputnjik. Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da Oružane snage Azerbejdžana tokom napada na jermenski Vardenis nisu gađale samo vojne jedinice, nego i civile.

10:10 - Objavljen snimak bežanije azerbejdžanskih vojnika

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je novi snimak na kome se vidi kako azerbejdžanski vojnici panično beže, pokušavajući da izbegnu granatiranje jermenskih oružanih snaga.

Nešto ranije, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan prenela je da azerbejdžanske oružane snage gađaju vojne jedinice koje se nalaze na teritoriji regiona Vardenis u Jermeniji.

09:50 - Jermeni demantovali navode ministarstva odbrane Azerbejdžana

Portparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisijan negirao je da su azerbejdžanske oružane snage uništile jermenski puk "Martuni".

- To nije tačno. Samo iznošenje informacije o potpunom uništenju vojne jedinice ukazuje na nizak nivo znanja. To je nemoguće - rekao je Ovanisijan.

09:31 - Vojska Azerbejdžana granatirala civile

Oružane snage Azerbejdžana granatirale su civile u blizini grada Vardenisa, izvestilo je jermensko Ministarstvo odbrane.

Kako je objavio Arcrun Ovanisijan, portparol jermenskog ministarstva, pogođen je i autobus u kome su bili civili.

09:15 - Azerbejdžanci tvrde da su uništili puk vojske Nagorno-Karabaha

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane objavilo je da je "potpuno uništen" treći motorizovani puk "Martuni" jermenskih oružanih snaga, koji je stacioniran u Karabahu na teritoriji regije Hojavend.

- Kao rezultat toga, neprijatelj je pretrpeo velike gubitke, oprema je uništena, puk je potpuno poražen. Komanda neprijateljske vojske zahteva vozila za evakuaciju mrtvih i ranjenih - rekao je za RIA Novosti azerbejdžanski pukovnik Vagif Dargakhli.

08:50 - Jermenija: Moguće zaključivanje vojno-političkog saveza sa Karabahom

Lider vladajuće frakcije jermenskog parlamenta Moj korak Lilit Makunc saopštila je da se u Jerevanu razmatra mogućnost zaključenja vojno-političkog saveza sa Karabahom.

- U trenutnoj situaciji, paralelno sa događajima koji se odvijaju aktivno se razgovara o našim mogućim srazmernim koracima, konkretno, o zaključivanju vojno-političkog saveza sa Arcahom (Nagorno-Karabah) - napisala je Makuncova na Fejsbuku.

08:32 - Oboren još jedan azerbejdžanski dron

Portparol jermenskog ministarstva odbrane Arcrun Ovanisijan objavio je na svom fejsbuk nalogu da je oborena još jedna bespilotna letelica oružanih snaga Azerbejdžana.

- Pre samo nekoliko minuta oborili smo još jedan dron - napisao je Ovanisijan.

08:20 - Azerbejdžanci objavili snimak raketnog napada

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je objavilo snimke noćašnjih napada višecevnih raketnih lansera na položaje vojske Nagorno-Karabaha.

Pretpostavlja se da je u pitanju BM-21 Grad u okolini Martarkerta.

08:14 - Rakete pale na iranska sela

Tokom sukoba između Jermenije i Azerbejdžana nekoliko raketa istovremeno je palo u iransku provinciju Ardabil, saopštila je Iranska državna televizija i radio.

Kako prenosi REN TV, rakete su pale na teritoriju pograničnih sela.

Novinari su objavili snimke iz sela Asnaduz i iz pograničnog sela u šahrestanu Hoda Afarin na kojima se vide posledice obračuna dve zemlje, koji se iznenada odrazio i na Iran.

08:00 - Jermenija: Azerbejdžan se sprema za novi napad na Karabah

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da se azerbejdžanske oružane snage pripremaju za novi napad u Karabahu.

- Neprijatelj je započeo pojačana artiljerijska dejstva i sprema se za novi napad - napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

07:40 - Jermeni objavili snimak napada na kolonu tenkova

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan objavila je snimke napada snaga Nagorno-Karabaha na azerbejdžanske oklopne jedinice.

Teške borbe su se vodile na liniji fronta u Karabahu, a Stepanjan je istakla da se nastavljaju artiljerijski napadi Azera na naseljena mesta.

Više o zasedi pročitaje klikom OVDE

07:25 - Premijer Jermenije razgovarao sa Merkelovom

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je tokom telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pozvao da "obuzda agresivnu politiku Turske" u regionu, saopštila je pres-služba njegove vlade.

Dve strane razgovarale su o eskalaciji sukoba u Karabahu.

Više o razgovoru pročitajte klikom OVDE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta