DOBRE VESTI IZ LILA: Francuzi pronašli lek protiv korone?

Goran ČVOROVIĆ

28. 09. 2020. u 14:55

FRANCUZI su, možda, pronašli lek protiv korona virusa! Popiješ tabletu i izlečiš se.

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ ЛИЛА: Французи пронашли лек против короне?

Foto: B. Grujić

Lepo zvuči, a sada ostaje da se sve to još i proveri na delu.

Pasterov institut iz Lila identifikovao je molekulu za koju ističu da je veoma efikasna na inficiranim ćelijama korona virusa in vitro, odnosno u laboratorijskim uslovima. Sada se kreće u kliničko ispitivanje da bi tretman, ubrzo, mogao da se pojavi na tržištu.

Ovaj institut je, za razliku od ostalih, pribegao drugačijoj metodi, koja im je omogućila da skrate proceduru i da ne čekaju godinama da bi dobili upotrebnu dozvolu za lek.

Istraživači iz Instituta Paster u najsevernijem francuskom gradu dosetili su se da, jednostavno, ispitaju sastojke svih postojećih lekova na svetskom tržištu za koje se pretpostavlja da bi mogli da budu od koristi. Namera im je bila da na taj način izbegnu dugograjnu proceduru registrovanja potpuno novog leka.

Istražujući, došli su do spasonosne molekule, među dve hiljade koliko su testirali. Ona je ispitana na ćelijama iz ljudskih pluća i dala je veoma obećavajuće rezultate, istakao je naučni direktor instituta Benoa Depre. Ubija, kaže, virus i u dozi trideset puta manjoj od one koja je u osnovi predložena.

Deluje antiviralno a ne antinflamatorno. Uzeta na vreme, s prvim simptomima, sprečava dalje širenje virusa, a u kasnijim fazama omogućuje izbegavanje težih slučuajeva, što je odnosilo ljudske živote.

Imajući u vidu da potiče iz već poznatog leka, pomenuti aktivni sastojak ima veoma malo neželjenih efekata, poručio je naučni direktor Depre. Ovaj medikament, koji stoji u rafovima apoteka širom sveta, koiristi se, inače, već više desetina godina, za druge bolesti.

U institutu ne žele da saopšte o kom leku je reč, iz opravdanog razloga, pre svega iz predostrožnosti dok istražavanja ne privedu kraju, ali i zato da Francuzi, i ljudi iz celog sveta, ne bi istog časa pohrlili u apoteke u potrazi za "magičnom" pilulom. Ime leka otkriće tek kada sva testiranja budu gotova.

Za ovu, kliničku fazu, biće potrebno oko pet miliona evra. U Lilu planiraju da lek ispitanicima daju odmah posle testiranja ukoliko se ispostavI da su pozitivni na korona virus. Istovremeno, postojaće i druga vrsta učesnika u projektu koji će dobijati placebo, odnosno lažnu pilulu, bez znanja lekara i pacijenta, da bi se tačno utvrdilo dejstvo.

Ovo kliničko istraživanje bi trebalo da traje svega dva do tri meseca, a lek bi, prema najavama iz Lila, mogao da se pojavi u prodaji već na samom početku 2021.


NEOPHODNA VAKCINA

NAUČNICI ističu da je vakcina protiv kovida 19, u situaciji kada je opšti imunitet populacije izuzetno mali, u svakom slučaju neophodna, bez obzira na obećavajući tretman iz Lila. Jer, lek smanjuje ili uništava već dobijeni virus, dok vakcina sprečava da uopšte dođe do inficiranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja