AMAZONIJA: Da li je u Manausu bilo kolektivnog imuniteta na Kovid-19?

Tanjug

27. 09. 2020. u 18:47

VLASTI u Manausu, najvećem gradu u brazilskom regionu Amazonija, bile su prinuđene da zatvore barove i rečne plaže i uvedu druga ograničenja zbog naglog porasta broja novih slučajeva Kovid-19, a taj trend mogao bi da opovrgne tezu da je Manaus bio jedno od prvih mesta u svetu gde je postignut kolektivni imunitet na novi korona virus.

АМАЗОНИЈА: Да ли је у Манаусу било колективног имунитета на Ковид-19?

Foto: EPA

U tom gradu zbog pandemije nikada nije uveden potpuni karantin, a broj obolelih u aprilu i maju bio je toliki da su bolnice doživele kolaps, dok grobovi za preminule nisu mogli da budu iskopavani dovoljno brzo.

Međutim, u junu je broj umrlih neočekivano i naglo opao, a stručnjaci su se pitali da li je reč o tome da je virusom u tom trenutku već bilo zaraženo toliko ljudi da njegovo dalje širenje više nije bilo moguće.

Istraživači sa univerziteta u Sao Paolu izneli su pretpostavku da je do drastičnog pada broja umrlih od COVID-19 u Manausu došlo upravo usled postizanja kolektivnog imuniteta, odnosno "imuniteta krda", ali takođe ističu da vek trajanja antitela koja to omogućavaju nije duži od nekoliko meseci, što bi mogao biti razlog za ponovno pojavljivanje virusa u Manausu.

Međutim, kako navodi Rojters, naučna provera ovih tvrdnji tek sledi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)