LUKAŠENKO ŠTITI GRANICU OD RATA: Evo zašto je beloruski predsednik zatvorio međe sa saveznicima Zapada

Branko Vlahović (Moskva)

19. 09. 2020. u 08:25

DAN posle najave predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da će zatvoriti granice sa Poljskom, Litvanijom, ali i Ukrajinom, precizirano je da će međa biti zaštićena od onih koji bi nasrnuli na nacionalni integritet, a za građane koji poštuju zakon ništa se ne menja.

ЛУКАШЕНКО ШТИТИ ГРАНИЦУ ОД РАТА: Ево зашто је белоруски председник затворио међе са савезницима Запада

Foto: RIA.ru

Službeno je saopšteno u Minsku da će državna granica Belorusije sa Poljskom i Litvanijom biti zatvorena za one koji se bave protivzakonitom delatnošću.

Lukašenko je na velikom skupu žena Belorusije kazao da će na državnu među poslati vojsku da ojača granice, jer se ne sme dopustiti da dođe do rata. On je narodima Litvanije, Poljske i Ukrajine poručio da zaustave bezumne političare i ne dopuste da dođe do oružanog sukoba. Poljsku, Litvaniju, Češku i Ukrajinu Lukašenko je nazvao američkim satelitima.

TIHANOVSKA: ODVOJEN OD REALNOSTI

Nezvanični lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska nazvala je Lukašenkovu izjavu o pojačanom čuvanju granica na zapadu zemlje novim nivoom odvajanja od realnosti: "Lukašenko nas je i ranije plašio neprijateljima. On samo pokazuje da je slab čovek", kazala je Tihanovska, koja tvrdi da susedne zemlje nisu neprijatelji.

- Nažalost, Ukrajina je postala predstraža političkih provokacija kao satelit SAD - izjavio je Lukašenko.

Vlasti u Varšavi, Vilnjusu i Kijevu kažu da ne nameravaju da ratuju sa Belorusijom.

- Lukašenko pokušava svom snagom da dokaže postojanje spoljne opasnosti za Belorusiju. Pošto takve opasnosti nema, onda je treba pronaći - kaže ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkjavičus.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov je izjavio da je tvrdnja Lukašenka da se Kijev meša u unutrašnje stvari Belorusije besmislica. Predložio mu je da popije malo votke da se opusti i dodaje kako je zbog situacije u Belorusiji Lukašenka uhvatila paranoja.

AMERIKA POKROVITELj SVETLANI

Direktor ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin tvrdi da Amerikanci preko saveznika u Evropi vrše i na Minsk. On smatra da je formiranje Koordinacionog saveta beloruske opozicije zapravo pokušaj jedne od "cvetnih revolucija" koje su u bivšim socijalističkim zemljama organizovali i podržavali Amerikanci. Zato su uzeli pod pokroviteljstvo Svetlanu Tihanovsku koju predstavljaju kao "narodnog lidera".

Moskovski vojni analitičari tvrde da su manevri NATO razlog za Lukašenkovo jačanje zapadne granice. Do sada je granica Belorusije sa Ukrajinom bila slabo čuvana. Sada s ukrajinske strane prema granici Belorusije lete američke bespilotne letelice.

Pre mesec dana Lukašenko je prebacio svoju desantnu brigadu iz Vitebska, a beloruska vojska je zauzela pozicije nedaleko od grada Grodno na zapadu zemlje. Tamo su razmešteni i artiljerijski i raketni sistemi. Lukašenkovo zatvaranje granica ima za cilj i da iz tih zemalja ne stižu "revolucionari" koji bi bili podrška demonstrantima na ulicama Minska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!