RUSI ODGOVORILI NA SVA PITANJA: Časopis "Lanset" objavio odgovor ruskih naučnika kolegama o vakcini „Sputnjik V“

Novosti onlajn

18. 09. 2020. u 21:15

NAUČNI časopis "Lanset" objavio je obraćanje međunarodne grupe naučnika ruskim specijalistima posvećeno vakcini "Sputnjik 5" kao i odgovor ruskih specijalista kolegama, izjavila je za Sputnjik portparolka časopisa.

РУСИ ОДГОВОРИЛИ НА СВА ПИТАЊА: Часопис Лансет објавио одговор руских научника колегама о вакцини „Спутњик V“

Foto Tanjug/AP

- "Lanset" je objavio prepisku o ovom istraživanju (o članku o vakcini ‘Sputnjik 5’). Oba teksta su dostupna su na našem sajtu - rekla je ona.

U pismu koje je potpisalo nekoliko stranih naučnika, pozivaju se ruske kolege da objave dodatne informacije o vakcini.

- Iako rezultati istraživanja izgledaju potencijalno značajni, imamo neke bojazni koje smo, zbog ubrzanog širenja vakcine među stanovništvom, opisali u otvorenom pismu koje smo potpisali mi i nekoliko naših kolega koji dele našu zabrinutost - navodi se u pismu.

Ruski naučnici odgovorili su redom na sva pitanja kolega navedena u otvorenom pismu i pismu "Lansetu". Oni su se ticali pitanja sličnosti podataka dobijenih u različitim eksperimentima i razlike u rezultatima, koja se strancima činila sumnjiva, na titru antitela između učesnika u eksperimentima.

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

- Želeli bismo da naglasimo da su sve predstavljene informacije dobijene kao rezultat eksperimenata i pažljivo proverene - naglašavaju ruski stručnjaci.

Ranije je zamenik direktora za naučni rad centra "Gamaleja" Denis Logunov izjavio za Sputnjik da su podaci dobijeni tokom istraživanja vakcine "Sputnjik 5" prošli detaljnu ekspertizu recenzenata časopisa "Lanset", a na sva pitanja od interesa odgovoreno je pre objavljivanja.

Početkom septembra "Lanset" je objavio rezultate dve faze kliničkih ispitivanja ruske vakcine protiv kovida 19 "Sputnjik 5". Ubrzo nakon toga, nekoliko naučnika iz celog sveta objavilo je otvoreno pismo na italijanskom sajtu "Kativi šencati", specijalizovanom za raskrinkavanje pseudo-naučnih istraživanja, u kojem su izrazili sumnju u podatke o ruskoj vakcini.

Portparolka "Lanseta" je tada izjavila da je uredništvo časopisa pozvalo ruske naučnike da odgovore na pitanja stranih kolega.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije. Vakcina je nazvana "Sputnjik 5".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu