RAĐA SE NOVA NUKLEARNA SILA: Tajni kineski izveštaj izazvao strah na zapadu

Tanjug

17. 09. 2020. u 15:11

POVERLJIVI kineski izveštaj otkriva da Saudijska Arabija ima dovoljno rude uranijuma od koje može da napravi nuklearnu gorivo.

РАЂА СЕ НОВА НУКЛЕАРНА СИЛА: Тајни кинески извештај изазвао страх на западу

Foto: EPA

To je izazvalo strah na zapadu da bi Rijad mogao da krene u proizvodnju nuklearne bombe uz pomoć Kine.

Izveštaj su sačinili kineski geolozi, koji vladi u Rijadu pomažu u mapiranju rezerve uranijuma u skladu sa dogovorom o nuklearnoj kooperaciji dve zemlje, piše londonski „Gardijan“, koji tvrdi kako je imao uvid u taj izveštaj.

Prema tom izveštaju, Saudijska Arabija može da računa na 90.000 tona uranijuma iz tri najveća nalazišta u zemlji.

Saudijska Arabija već nekoliko godina najavljuje mogućnost uvođenja nuklearne energije, ali eksperti tvrde da bi to moglo da dovede i do stvaranja nuklearnog oružja.

„Ukoliko su tačne tvrdnje o rezervama uranijuma u Saudijskoj Arabiji, one bi mogle da budu dovoljne za nekoliko nuklearnih elektrana“, kazao je Kip DŽefri, profesor rudarstva na Univerzitetu Eksiter.

Ilustracija / Foto AP

Domaće rezerve uranijuma obezbeđuju državi mogućnost da ne zavisi od njegovog uvoza, te samim tim i mogućnost razvoja oružja, navodi londonski list.

„Ako razmatrate razvoj nuklearnog oružja, što vam je nezavisniji nuklearni program, tim bolje. U nekim slučajevima, strani dobavljači uranijuma mogu da zahtevaju njegovu primenu isključivo u mirnodopske svrhe. Ali ako imate svoj uranijum, ne morate o tome da brinete“, kaže Mark Hibs, istraživač nuklearnog programa Karnegijeve fondacije.

Brus Ridel, stručnjak Bruking instituta, smatra da užurbana potraga za domaćim rezervama uranijuma u Saudijskoj Arabiji može da ukaže na želju za razvojem nuklearnih postrojenja ne samo u mirnodopske svrhe.

Mogućnost da Saudijska Arabija razvije nuklearno oružje podstaknuta je izjavom princa Mohameda Bin Salmana, koji je 2018. godine rekao da će, ukoliko njihov rival Iran razvije nuklearnu bombu, „to učiniti i Saudijska Arabija najbrže što može“.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju saopštila je nedavno da razgovara sa Saudijskom Arabijom u vezi sa monitoringom njihovog nuklearnog programa, te da Rijad do sada nije pristao na kontrolu koja bi potvrdila da se taj program koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Kako tvrdi Mark Hibs, Peking je zainteresovan da pomogne Saudijskoj Arabiji, iako je ta zemlja ključni američki saveznik u regionu, kako bi našla novog kupca za svoje nuklearne elektrane, ali i potencijalnu zemlju iz koje bi uvozila uranijum.

Saudijski zvaničnici negirali su da je istraživanje uranijuma u vezi sa razvojem nuklearnog oružja i tvrde kako se radi o strategiji diversifikacije ekonomije, kako ne bi zavisila samo od nafte.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)