ŠTA SU TO KINEZI LANSIRALI U SVEMIR? Projekat obavijen velom tajne, "Dugi marš" u kosmosu ostavio misterioznu letelicu

Novosti online

07. 09. 2020. u 21:21

KINA je bez medijske pažnje i fanfara pre tri dana lansirala misterioznu svemirsku letelicu u orbitu.

ШТА СУ ТО КИНЕЗИ ЛАНСИРАЛИ У СВЕМИР? Пројекат обавијен велом тајне, Дуги марш у космосу оставио мистериозну летелицу

Foto: EPA

Letelica za višekratnu upotrebu je bila montirana na vrhu masivne rakete "Dugi marš" 2F prilikom uzletanja sa satelitskog lansirnog centra Jiukuan.

Kineska državna agencija Sinhua nazvala je lansiranje uspešnim.

- Svemirska letelica će se vratiti na svoje predviđeno sletno mesto nakon orbite oko naše planete, a nakon povratka na Zemlju biće izvršena tehnička validacija za ponovnu upotrebu, kako je i planirano - navodi se u izveštaju koji prenosi magazin Futurism.

Još uvek nije jasna tačna namena ove letelice, koju je najverovatnije projektovala i izgradila China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC). Nije čak ni poznato kako letelica izgleda, a lansiranje je obavijeno velom tajne.

Neki stručnjaci sugerišu da bi to mogao biti svemirski avion, sličan američkom strogo poverljivom projektu X-37B, koji je nedavno završio svoju šestu misiju u orbiti.

- Kina već nekoliko godina istražuje različite koncepte svemirskih aviona - rekao je Endru Džounz, novinar specijalizovan za kineski svemirski program.

Kina je 2017. objavila da planira testiranje kosmičkog aviona za višekratnu upotrebu 2020. godine, kako izveštava SpaceNews. Te glasine su podgrejale modifikacije lansirnog tornja, koji je prerađen da bi omogućio raketi "Dugi marš" 2F da uzleti sa težim teretom.

U izveštajima iz 2017. godine takođe piše da će takva svemirska letelica za višekratnu upotrebu biti dizajnirana da nosi i ljude i teret.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)