NATO STACIONIRAO "PATRIOTE" NA BELORUSKOJ GRANICI: Ratne igre na istoku Evrope, alijansa "dovlači" PVO sisteme

Branko Vlahović (Moskva)

17. 09. 2020. u 08:40

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu sa saradnicima doputovao je juče u Minsk da sa domaćinima razgovara o vojnoj saradnji Rusije i Belorusije. Zasada Rusija u Belorusiji nema svojih baza, ali ima dva važna objekta - radarsku stanicu "Volga" i Centar veze vojnomorskih snaga kojim su povezane ruske podmornice.

НАТО СТАЦИОНИРАО ПАТРИОТЕ НА БЕЛОРУСКОЈ ГРАНИЦИ: Ратне игре на истоку Европе, алијанса довлачи ПВО системе

Foto: Salinger Igor/Aermedia.com

Šojgu je stigao u Minsk u trenutku kada je počela vojna belorusko-ruska vežba "Slovensko bratstvo", dok se, istovremeno, u Litvaniji, u blizini granice sa Belorusijom, održavaju manevri NATO snaga pod nazivom "Nasleđe Tobruka - 2020".

Na manevrima u beloruskoj Brestskoj oblasti učestvuje ukupno oko 1.500 vojnika, oko 150 letelica, kao i razna vojna tehnika. Glavni zadatak je vežba borbe protiv terorista.

Rusiju na manevrima koji traju do 25. septembra predstavljaju jedinice vazdušno-desantne vojske iz Pskova. Predsednik Rusije Vladimir Putin je kazao da će se ruske jedinice posle manevara vratiti u Pskov.

ZAUSTAVLjANjE OTETOG AVIONA

Prošle nedelje ruski i beloruski piloti uvežbavali su akciju zaustavljanja "ukradenog" aviona. Ruski lovci SU-30SM poleteli su sa aerodroma u Kursku i prisilili su da se spusti "oteti" avion AN-26 beloruske avijacije. U toku tih vežbi posade ruskih i beloruskih aviona 17 puta su se dizali u nebo da bi sprečili "beg" otetog aviona i prisilili ga da se spusti na zemlju. U tim akcijama su učestvovali avioni raznih modifikacija "suhoj" i "mig".

Istovremeno, u Litvaniji u NATO manevrima učestvuje oko 950 vojnika i oficira vazdušnih snaga Litvanije, Estonije, Letonije, Italije, SAD, Poljske, Francuske, Slovačke i Mađarske. NATO je uz granicu dovezao svoje PVO sisteme među kojima su i  sistem "Patriot".

U Minsku te manevre ocenjuju kao provokaciju. Za vreme razgovora sa Putinom u Sočiju predsednik Lukašenko je pred TV kamerama postavio retoričko pitanje: "Čemu vežbe NATO u ovom trenutku na 15 kilometara od beloruske granice?" Zato je Lukašenko predložio Putinu da zajedno pripremaju svoje armije da ako neko napadne Rusiju ili Belorusiju mogu da odbrane svoju zemlju.

Osim toga, ruske i beloruske jedinice radio-elektronske borbe i PVO takođe imaju zajedničke vežbe, o čemu je govorio i ministar odbrane Rusije Šojgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave