USKORO SASTANAK PUTINA I LUKAŠENKA: Razgovori u Sočiju o svim ključnim pitanjima

Tanjug

11. 09. 2020. u 18:09

УСКОРО САСТАНАК ПУТИНА И ЛУКАШЕНКА: Разговори у Сочију о свим кључним питањима

Foto: EPA

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovaraće u Sočiju 14. septembra o perspektivama unapređenja integracionih procesa unutar Unije dve zemlje i sprovođenju zajedničkih energetskih projekata, saopšteno je iz Kremlja.

- Tokom razgovora planiraju da razgovaraju o ključnim pitanjima daljeg razvoja rusko-beloruskih odnosa strateškog partnerstva i savezništva. Poseban fokus biće stavljen na realizaciju glavnih zajedničkih projekata u trgovinsko-ekonomskoj, energetskoj i kulturnoj humanitarnoj sferi, kao i perspektive za unapređenje integracionih procesa unutar Unije - saopštila je pres služba ruske vlade.

Ranije u toku dana direktor Gasproma Aleksej Miler održao je radni sastanak s beloruskim ambasadorom u Rusiji Vladimirom Semaškom i beloruskim ministrom energetike Viktorom Karankevičem, tokom kojeg su razgovarali o izgledima za saradnju u gasnoj sferi. Istog dana rusko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je održan sastanak ruskih i beloruskih prevoznika. Učesnici sastanka razgovarali su o mogućnosti proširenja obima beloruskog tereta isporučenog kroz ruske luke.

Početkom septembra, ruski premijer Mihail Mišustin i njegov beloruski kolega Roman Golovčenko sastali su se u Minsku. O rezultatima razgovora, ruski ministar energetike Aleksandar Novak izrazio je nadu da će razgovori između Gasproma i beloruskih kompanija o isporuci gasa za narednu godinu početi u bliskoj budućnosti nakon što Belorusija isplati svoj preostali dug od 328 miliona dolara.

Pored toga, Novak je obavestio da su premijeri razgovarali o mogućnostima napajanja beloruske nuklearne elektrane, zaduživši odgovarajuća ministarstva da rade na pitanjima vezanim za rad sistema napajanja obe zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)