TRAMP SPROVODI OBEĆANjA: Američki vojnici napuštaju Irak

Novosti online

09. 09. 2020. u 18:42

ТРАМП СПРОВОДИ ОБЕЋАЊА: Амерички војници напуштају Ирак

Foto: Tanjug/AP

AMERIKA smanjuje broj vojnika u Iraku za 2,2 hiljade, objavila je američka televizija „Foks Njuz“.

General Frenk Makenzi, koji je na čelu centralne komande američke vojske, uveren je da će ovo rešenje omogućiti da se pomogne iračkim partnerima u borbi protiv terorista Daeša kako bi se osigurao njihov trajni poraz.

Realizacija odluke bi trebalo da bude u septembru.

Podsetimo, parlament Iraka je 5. januara izglasao povlačenje stranih trupa iz države, kao i prekid saradnje sa pripadnicima međunarodne koalicije za borbu protiv terorističkih grupa. Takve mere su preduzete kao odgovor na ubistvo komandanta elitne jedinice iranske vojske — specijalnih snaga „Kuds“ — generala Kasema Sulejmanija i zamenika komandanta iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abua Mahdija el Muhandisa, za koje su odgovorne Sjedinjene Američke Države. Vašington je smatrao da su Sulejmani i Muhandis bili uključeni u organizaciju napada na Ambasadu SAD u Bagdadu 31. decembra.

Iran je odgovorio udarima po iračkim bazama, gde su bili smešteni američki vojnici, ali u granatiranju niko nije povređen.

Foto: AP

Donald Tramp

Ranije ove godine vojne baze u Iraku, u kojima su stacionirani američki vojnici, redovno su bile meta minobacačkih i raketnih napada. Takvi incidenti postali su učestali posle Sulejmanijevog ubistva.

Amerika je objavila nameru i da smanji broj vojnika i u Avganistanu sa 12.000 na 8.600. Povlačenje vojske iz ove dve zemlje deo je predizbornih obećanja predsednika Donalda Trampa.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)