TRAMP SPROVODI OBEĆANJA: Američki vojnici napuštaju Irak

Novosti online

09. 09. 2020. u 18:42

AMERIKA smanjuje broj vojnika u Iraku za 2,2 hiljade, objavila je američka televizija „Foks Njuz“.

ТРАМП СПРОВОДИ ОБЕЋАЊА: Амерички војници напуштају Ирак

Foto: Tanjug/AP

General Frenk Makenzi, koji je na čelu centralne komande američke vojske, uveren je da će ovo rešenje omogućiti da se pomogne iračkim partnerima u borbi protiv terorista Daeša kako bi se osigurao njihov trajni poraz.

Realizacija odluke bi trebalo da bude u septembru.

Podsetimo, parlament Iraka je 5. januara izglasao povlačenje stranih trupa iz države, kao i prekid saradnje sa pripadnicima međunarodne koalicije za borbu protiv terorističkih grupa. Takve mere su preduzete kao odgovor na ubistvo komandanta elitne jedinice iranske vojske — specijalnih snaga „Kuds“ — generala Kasema Sulejmanija i zamenika komandanta iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abua Mahdija el Muhandisa, za koje su odgovorne Sjedinjene Američke Države. Vašington je smatrao da su Sulejmani i Muhandis bili uključeni u organizaciju napada na Ambasadu SAD u Bagdadu 31. decembra.

Iran je odgovorio udarima po iračkim bazama, gde su bili smešteni američki vojnici, ali u granatiranju niko nije povređen.

Foto: AP

Donald Tramp

Ranije ove godine vojne baze u Iraku, u kojima su stacionirani američki vojnici, redovno su bile meta minobacačkih i raketnih napada. Takvi incidenti postali su učestali posle Sulejmanijevog ubistva.

Amerika je objavila nameru i da smanji broj vojnika i u Avganistanu sa 12.000 na 8.600. Povlačenje vojske iz ove dve zemlje deo je predizbornih obećanja predsednika Donalda Trampa.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade