KONGRES SAD: Senat planira da glasa o novoj pomoći zbog pandemije

Tanjug

08. 09. 2020. u 17:53

U AMERIČKOM Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, danas će biti podnet novi predlog zakona o pomoći zbog pandemije, o kojem bi moglo da se glasa već ove nedelje, najavio je lider republikanaca Mič Mekonel.

КОНГРЕС САД: Сенат планира да гласа о новој помоћи због пандемије

Foto Tanjug-AP

Mekonel je objasnio da će predlog obuhvatiti "neka od najhitnijih zdravstvenih, obrazovnih i ekonomskih pitanja", prenosi Glas Amerike.

"U njemu nije svaka ideja koja se sviđa našoj stranci. Uveren sam da će demokrate imati isti stav. Naime, republikanci veruju da mnoge ozbiljne razlike u stavovima dve stranke ne bi trebalo da budu prepreka postizanju dogovora gde je to moguće i usvajanju zakona koji će pomoći našoj zemlji", naveo je Mekonel u saopštenju.

Šef kabineta Bele kuće Mark Medouz prethodno je rekao da se nada da će pre predsedničkih izbora 3. novembra biti usvojen još jedan paket pomoći ekonomiji i građanima pogođenim pandemijom.

Nije, međutim, nagovestio da ima napretka u pregovorima sa demokratama u Kongresu.

U intervjuu za Foks, Medouz je rekao da se nada da će zakonski predlog republikanaca biti osnova za budući sporazum sa demokratama i dodao da su pregovori u toku.

Republikanci i demokrate mesecima pregovaraju o novom paketu pomoci zbog pandemije, nakon što su ove godine već odobrili više od tri hiljade milijardi dolara za te namene.

Međutim, članovi Senata su prošlog meseca otišli na letnju pauzu bez izjašnjavanja o još jednom paketu pomoći od tri hiljade milijardi dolara, kakav je Predstavnički dom usvojio u maju, ili o nekoj alternativi.

Dve stranke su duboko podeljne u pogledu nove pomoći, ali neslaganja ima i među samim republikancima.

Izostanak dogovora dovodi u pitanje isplatu još jedne direktne novčane pomoći Amerikancima od 1.200 dolara, obnovu veće pomoći građanima koji su izgubili posao zbog pandemije, poboljšanje popularnog programa za subvencionisanje preduzeća i novčanu pomoć za otvaranje škola i državne i lokalne vlade.

Pregovarači, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i sekretar za finansije Stiven Mnučin ipak su uspeli da se dogovore da izbegnu zatvaranje vladinih agencija krajem meseca, usvajanjem privremenog zakonskog predloga za finansiranje vlade do decembra u kojem ne bi bilo kontroveznih stavki.

U Sjedinjenim Američkim Državama je od posledica korona virusa preminulo gotovo 190.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi