PONOVO BIRAJU KAZNU ZA RUSIJU: Zapad sa saveznicima stvara front prema Moskvi zbog slučaja Navaljni

Branko Vlahović, dopisnik "Novosti" iz Moskve

05. 09. 2020. u 06:22

ПОНОВО БИРАЈУ КАЗНУ ЗА РУСИЈУ: Запад са савезницима ствара фронт према Москви због случаја Наваљни

Foto Tanjug-AP

VEĆ naviknuti na razna zapadna kažnjavanja, ruski politički vrh ne komentariše "repertoar sankcija" koje najavljuju iz raznih prestonica širom sveta, a sve zbog trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog.

I dok predstavnici vojnih nemačkih struktura smatraju da Rusiju treba "žestoko kazniti" zbog upotrebe bojnog otrova novičok kojim je kako tvrde iz Berlina, otrovan Navaljni, među političarima postoje velike razlike.

Nemačka kancelarka Angela Merkel se ne slaže sa predlogom Vašingtona da se Rusija kazni tako što će se zaustaviti gradnja poslednje deonice "Severnog toka 2". Merkelova je protiv jer bi se na taj način kaznila i Nemačka zato što od tog gasovoda ima koristi njena privreda. Ali nije ni mali broj nemačkih političara koji su za zaustavljanje gradnje "Severnog toka 2", a u tome su najaktivniji "Savez-90-zeleni". Deo "zelenih" veruje da Berlin ne može da sarađuje sa Moskvom dok "strukture Kremlja ubijaju opozicionara".

Predsednik Minhenske konferencije za bezbednost Volfgang Išinger je protiv krajnosti, pa poziva za umeren stav o sankcijama prema Moskvi, jer "pravljenje zida" prema Rusiji ničemu dobrom ne vodi.

- Ako su nemački specijalisti zaista otkrili da je bloger i opozicionar Aleksej Navaljni otrovan Rusija se nada da će joj saopštiti o kakvoj se hemijskoj supstanci radi - izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov. - To bi pomoglo specijalistima Ministarstva unutrašnjih poslova da krenu pravim putem u istrazi.

EVROPSKA UNIJA DA SAČEKA

EVROPSKA unija ne bi trebalo da zbog "slučaja Navaljni" uvodi sankcije Rusiji ukoliko nema dokaza da su u taj slučaj umešane ruske vlasti, izjavio je juče austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg. "Sankcije ne mogu biti uvedene proizvoljno i bez dokaza, već moramo da znamo ko je odgovoran", rekao je Šalenberg.

Policija u Novosibirsku i Tomsku, gde je boravio Aleksej Navaljni sa svojom ekipom saradnika, obišla je sva mesta gde je on boravio, ali nikakvog traga otrova ili narkotika nije pronašla. I dosadašnja istraživanja ruskih lekara nisu otkrila nikakav trag bilo kojeg otrova u krvi i mokraći Alekseja Navaljnog.

Juče se oglasio još jedan ruski ekspert za bojne otrove, Igor Nikulin koji takođe tvrdi da Navaljni nije otrovan novičokom. Naime, on kaže da novičok deluje već posle nekoliko minuta i da se to desilo u avionu u kojem je Navaljnom pozlilo, svi putnici bi završili u bolnici. A da je otrovan na aerodromu, ne bi stigao ni da dođe do aviona.

Nikulin ističe i da bi lekari u Omsku sigurno otkrili novičok ili neko drugo hemijsko sredstvo koje je na spisku Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Ovaj stručnjak pominje mogućnost da je Navaljni otrovan nekim preparatom za lečenje nervnih bolesti, ali da je to mogao da učini samo neko ko je bio u njegovom okruženju. Spomenuti ekspert Igor Nikulin ističe da je Navaljnog mogao otrovati samo neko ko je bio u njegovom okruženju.

 
NATO: MOSKVA DA SARAĐUJE

ČLANICE NATO složile su se juče da Rusija mora u potpunosti da sarađuje u nepristrasnoj istrazi koju će voditi Organizacija za zabranu hemijskog oružja u vezi s navodnim trovanjem lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. On je dodao da se članice NATO slažu da Rusija mora da odgovori na ozbiljna pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

vladimir

05.09.2020. 16:27

Toliko mi se smučila ova "zapadna demokratija" i njihova pohlepa za tuđim resursima da postaje ogavno i beskrupulozno. Imam dovolno godina da da pamtim ratove u Vijetnamu i šta su Američki okupatori radili tamo.Otrovalisu samo1965 146 000 lica, ubili preko 1500000 ljudi. Pamtim i Laos ,Kambodžu, Koreju, Alžir, državni udar u Iranu izazvan Američkim agentima CIA. Posabno Sinaj gde smo vadili posejane mine. ...i da preskočim do svrgavanja režima u Iraku, Libiji, Ukrajini, Jugoslaviji, Srbiji, Boliviji, Siriji huškanju na Venecuelu, Belorusiji, i uvek je cilj pljačkanje tuđih resursa i kontrola uma ispranih mozgova. NATO je postao zajednička terorističko-fašistička organizacija zapadne alijanse kao svetski policajac koji će uskoro nadam se doći do kraja linije. Njihova moć se zasnivala na otimanju tuđih resursa i pljački nafta,zlata i drugih dragocenosti. Da li neko zaista može više da veruje unjihove vrednosti i merila. Sram ih bilo.

Duško

05.09.2020. 17:36

E, baš se sekiraju za tamo nekog ruskog opozicionara. Više ih brine plin, nafta i ostali ruski resursi kojih je u izobilju, a kojih kod kauboja i u EU odavno nema. Brine ih zarada koju će Rusi ostvariti uz zavisnost od ruskih energenata. Najtužnije je što ta goveda stvarno misle da su svi mali i neobrazovani kao što je njihov klonirani narod.

Tatic Mile

06.09.2020. 11:40

Samo maloumnici mogu da veruju da je ovaj ruski opozicionar otrovan. Ako ga treba skloniti postoje 1000 nacina na koje se mogu skloniti Putinovi protivnici i da javnost uopste nezna, a ne ovo smesno optuzivanje koje uopste nema smisla.