VAKCINACIJA BESPLATNA ZA 40 HILjADA DOBROVOLjACA: Prva partija vakcina protiv kovida 19 stigla u tri moskovske klinike

Novosti onlajn

04. 09. 2020. u 20:45

ВАКЦИНАЦИЈА БЕСПЛАТНА ЗА 40 ХИЉАДА ДОБРОВОЉАЦА: Прва партија вакцина против ковида 19 стигла у три московске клинике

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

PRVE doze vakcina protiv virusa korona za sprovođenje kliničkih ispitivanja su stigle u tri moskovske klinike, saopštila je zamenica gradonačelnika ruske prestonice za pitanja socijalnog razvoja Anastasija Rakova.

- Danas su u tri moskovske klinike stigle prve isporuke vakcina protiv virusa korona u cilju postregistracionih istraživanja, to su: gradske poliklinike broj 2, 220 i 62. Medicinske ustanove su potpuno spremne za početak istraživanja koje je planirano za sledeću nedelju - rekla je Rakova.

Vakcina mora da se čuva u posebnim uslovima, zato su za sve tri klinike kupljeni specijalni zamrzivači, koji mogu da postignu temperaturu do minus 40 stepeni.

- Moskovljani mogu od danas da se prijave za učešće u istraživanju i da prvi prime vakcinu - dodala je Rakova.

Sve tri klinike imaju akreditaciju Ministarstva zdravlja Rusije za klinička ispitivanja. Stručnjaci će sprovoditi preglede kako bi otkrili moguće kontraindikacije, a učesnici istraživanja će tokom šest meseci imati stalan medicinski nadzor.

Vlada Moskve i Naučni institut „Gamalej“ Ministarstva zdravlja Rusije pozivaju stanovnike prestonice da učestvuju u kliničkom ispitivanju vakcine protiv kovida 19.

Vakcinacija će biti besplatna za 40.000 dobrovoljaca. Mogu se prijaviti svi punoletni građani Rusije koji imaju zdravstveno osiguranje u Moskvi, koji nemaju respiratornih infekcija i nisu bolesni dve nedelje do momenta vakcinacije.

Dobrovoljci ne smeju da boluju od virusa korona (moraju da imaju negativan PCR test), negativan test na antitela IgM i IgG i da nisu minimum dve nedelje bili u kontaktu sa bolesnima od kovida 19. Žene moraju da imaju potvrdu da nisu trudne, a u slučaju da se jave parovi, koji planiraju u naredna tri meseca proširenje porodice, njihovo učešće neće biti moguće.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)