NAUČNICI DOŠLI DO NOVOG OTKRIĆA: Ako imate imunitet na koronu mogu da vas sačekaju ove muke

I. S.

02. 09. 2020. u 16:05

NIVO antitela na korona virus porastao je, a onda ostao na istom nivou do četiri meseca kod više od 90 odsto pacijenata na Islandu izlečenih od kovida 19, pokazala je studija objavljena u časopisu Nju Ingland Džornal of Medisin.

НАУЧНИЦИ ДОШЛИ ДО НОВОГ ОТКРИЋА: Ако имате имунитет на корону могу да вас сачекају ове муке

Foto: Depositphotos

Ovom studijom obuhvaćena je homogena populacija jedne zemlje, šta rezultati verovatno ne bi bili isti u drugim krajevima sveta sa raznolikijim stanovništvom. Studija pokazuje da testovi na antitela mogu da pokažu pravu stopu zaraženosti. Osim toga, oni bi mogli da budu korišćeni kao jeftinija alternativa testiranju na korona virus.

U prethodnim istraživanjima nivo antitela na korona virus znatno je opao tokom nekoliko meseci nakon izlečenja što je podstaklo pitanja o dužini trajanja imuniteta kod osoba koje su već bile zaražene.

Istraživanje koje je sprovela kompanija "Dikod dženetiks" moglo bi da ima značajne implikacije za rizik od reinfekcije i trajnost vakcine. Istraživači su merili nivo antitela kod oko 30.000 stanovnika Islanda, da bi utvrdili koliko je ljudi u ovoj zemlji bilo zaraženo korona virusom i saznali više o njihovom imunom statusu posle ozdravljenja.

Kod 91 odsto onih osoba kod kojih je zaraza korona virusom potvrđena PCR testom, a kojih je ukupno bilo 1.215, nivo antitela rastao je tokom prva dva meseca od uspostavljanja dijagnoze, da bi nakon toga ostao nepromenjen tokom skoro četiri meseca.

Autori studije napominju, ipak, da nisu uspeli da dođu do glavnog zaključka, a to je da li antitela štite od ponovne zaraze. Ovo pitanje i dalje je, naime, bez odgovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)