DRŽAVNI SAVET ODBRANE PROTIV KORONE: Sve veći broj novozaraženih u Francuskoj, vlasti pojačavaju mere

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron sazvao je u utorak Savet odbrane, s ciljem da se preispita strategija borbe protiv korona virusa, u trenutku kada broj novoobolelih u ovoj zemlji ponovo dostiže brojke iz vremena najjače epidemije, i do pet hiljada dnevno.

ДРЖАВНИ САВЕТ ОДБРАНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Све већи број новозаражених у Француској, власти појачавају мере

Foto Tanjug AP

Francuzi su naročito zabrinuti zbog skorašnjeg povratka dece u škole, od 1. septembra, što će propratiti i vraćanje mnogih zaposlenih na radna mesta. Strahuje se da bi to dodatno moglo da pojača epidemiju.

Naročito zabrinjava situacija u Marselju i celoj oblasti Buj di Ron. Tamo gde je čuveni doktor Didije Rault dugo držao situaciju pod kontrolom, procenat zaraženih na sto hiljada stanovnika je sada četiri puta veći od nacionalnog proseka. U Marselju iznosi 145 inficiranih, u celoj oblasti 110, dok ih u Francuskoj ima 35 na 100.000 ljudi.

U Staroj luci već je obavezno nošenje maski i na otvorenom, a vlasti sada razmišljaju o novom pojačanju mera, među kojima je i mogućnost da se skrati radno vreme barova i restorana.

Zabrinjavajuće je, takođe, i u Parizu i pariskom regionu. Nemačke vlasti već su skrenule pažnju svojim turistima da izbegavaju Pariz i Marsej, uz obavezu testiranja i samoizolacije po povratku, ukoliko ipak otputuju.

PEDRO SANČEZ POZVAO VOJSKU U POMOĆ

ŠPANSKI premijer Pedro Sančez saopštio je juče da je pozvao vojsku da pomogne u borbi protiv korona virusa. Biće angažovano 2.000 vojnika. U Španiji u poslednje vreme, kao i u Francuskoj, epidemija ponovo dobija na razmerama.

Na savetu odbrane razmatrano je i da li da se zadrži aktuelni nivo dozvoljenog broja gledalaca na kulturnim manifestacijama. Mnogo pitanja se postavlja i u vezi s posmatračima na fudbalskim utakmicama.

Imajući u vidu da su maske obavezne za sve đake starije od 11 godina, doneta je odluka da one bude besplatne za najsirimašnije porodice.

Francuzi razmatraju i da li da vrate svakodnevnu konferenciju za medije direktora zdravstvene službe Žeroma Salomona koji je proletos javno saopštavao statističke podatke u vezi s kovidom. S jedne strane, to bi predstavqalo pedagošku komunikaciju koja bi omogućila veću predostrožnost, ali se neki stručnjaci pribojavaju da bi to istovremeno moglo da pojača anksioznost stanovniđtva ionako zabrinutog i iscrpljenog epidemijom.  

I pored značajnog porasta novozaraženih, što se delimično objašnjava i ve}im brojem testiranja, broj pacijenata u bolnicama i na respiratorima je stabilan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!