FRANCUSKO NEMAČKI SAMIT: Vakcina za KOVID 19 stiže u narednih nekoliko meseci, štitićemo članice EU

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

20. 08. 2020. u 23:55

IMAĆEMO vakcinu protiv kovida u sledećih nekoliko meseci, poručio je juče francuski predsednik Emanuel Makron koji je u letnjoj rezidenciji francuskih predsednika u For Bregansonu primio nemačku kancelarku Angelu Merkel, istakavši da se više cepiva trenutno nalazi u trećoj fazi ispitivanja.

ФРАНЦУСКО НЕМАЧКИ САМИТ: Вакцина за КОВИД 19 стиже у наредних неколико месеци, штитићемо чланице ЕУ

Foto: AP


- Živimo vreme izazova – poručio je Makron i pandemiju korona virusa naznačio kao glavni u ovom trenutku.

Rekao je da u EU po svaku cenu žele da izbegnu ponovno zatvaranje granica i greške s početka epidemije. Založio se za istovetnu evropsku politiku prevencije, testiranja, praćenja i izolovanja u celoj EU.

- Naučili smo mnogo o ovom virusu i moramo da koordiniramo akcije u borbi protiv epidemije – poručila je Merkelova i istakla da ne mogu ponovo da se čitave zemlje stavljaju u karantin.

Na dnevnom redu je bilo i konkretno sprovođenje nedavno izglasanog plana obnove. Kada je reč o krizama, Makron je istakao solidarnost s Grčkom i Kiprom, uz poštovanje suvereniteta Grčke i međunarodnog prava, zalo‘ivši se za dijalog i smirivanje situacije u Istočnom mediteranu.

- Ne možemo da prihvatimo napade na zemlju članicu EU – podigla je glas Merkelova na poteze Ankare.

Na dnevnom redu bila je i situacija u Libiji.

- Ne mo‘emo da dozvolimo da se strane sile mešaju u ovaj konflikt i da krše embargo na oru‘je – rekao je Makron i poručio da je prioritet prekid vatre uz tra‘enje političkog rešenja.

Povodom stanja u Maliju, Makron je zatražio hitno oslobađanje zatvorenih, usprotivivši se protiv svrgavanja na silu demokratski izabranog predsednika.

Naglasio je neophodnost stvaranja suverene i solidarne Evrope, uz poštovanje multilateralizma i istakao saglasnost između njega i Merkelove.

Prethodni nemački kancelar je u For Bregansonu bio pre 35 godina, kada je Helmut Kol bio gost Fransoa Miterana.

- Još sam ‘ivela u Istočnoj Nemačkoj kada je predsednik Miteran primio kancelara Kola i nisam mogla da zamislim da će Nemačka jednog dana biti ujedinjena i da ću ja ovde biti pozvana – rekla je Angela Merkel.    

                                   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024