BELORUSIJA ZAINTERESOVANA: OEBS ponudio saradnju za rešavanje krize

Tanjug

20. 08. 2020. u 23:28

LIDERI Parlamentarne skupštine OEBS-a danas su na onlajn sastanku razgovarali o situaciji u Belorusiji, razmatrajući načine za pomoć u rešavanju krize u najboljem interesu beloruskog naroda, dok je Valeri Voronetski iz beloruske delegacije rekao da je njegova zemlja zainteresovana za saradnju sa međunarodnom zajednicom.

БЕЛОРУСИЈА ЗАИНТЕРЕСОВАНА: ОЕБС понудио сарадњу за решавање кризе

Žene su preuzele glavnu ulogu u protestima / Foto AP

Teme razgovora tokom sastanka uključivale su kratkoročne i dugoročne strategije za doprinos demokratskoj i stabilnoj Belorusiji, kako osigurati podršku ljudskim pravima i principima Helsinškog završnog akta, kao i mogućnosti za dalje postizanje fer rezultata.

Članovi su razgovarali o ulozi koju ima OEBS i kako PS može da doprinese tim naporima.

Sastanku se na kratko pridružio Valeri Voronetski, član beloruske delegacije pri PS OEBS-a, koji je ponudio perspektivu trenutne situacije na terenu i napomenuo da je Belorusija zainteresovana za konstruktivan angažman s međunarodnom zajednicom.

Predsedniku Džordžu Cereteliju (Gruzija) i generalnom sekretaru Robertu Monteli pridružili su se predsednik Odbora PS za politička pitanja i bezbednost Ričard Hadson (SAD), kao i predsedavajući, zamenik predsednika i izvestilac Odbora za demokratiju, Ljudska prava i humanitarna pitanja - Kiriakos Hađijani (Kipar), Mihael Link (Nemačka) i Kari Henriksen (Norveška).

Takođe je na sastanku učestvovao i Ditmir Bušati (Albanija), koji je služio kao šef misije za posmatranje izbora OEBS-a u Belorusiji 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju