FRANCUSKI INFEKTOLOG DIDIJE RAULT: Kovid više ne ubija, čemu vakcina?

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

19. 08. 2020. u 23:45

ФРАНЦУСКИ ИНФЕКТОЛОГ ДИДИЈЕ РАУЛТ: Ковид више не убија, чему вакцина?

Foto: Novosti arhiva

AKO bolest ostane kao što je sada, ne vidim ko će želeti da se vakciniše protiv nečega što ne ubija. Tim rečima čuveni francuski infektolog Didije Rault ponovo je izazvao veliku polemiku oko epidemije korona virusa.

- Ne znam da li će vakcina biti od koristi – kazao je Rault, navodeći da je virus sada daleko bezopasniji nego u februaru ili martu.

Istovremeno, poznati marseljski profesor je naglasio da ga ne treba tretirati kao nekog ko je protiv vakcina i poručio da "svet nije podeljen na dva dela, na one koji su za vakcine i one protiv njih."

Povećani broj pozitivnih slučajeva u poslednje vreme Rault objašnjava činjenicom da se sada testira više ljudi.

- Ova bolest nije smrtonosnija od drugih respiratornih viralnih bolesti, procenat smrtnosti je ispod dva odsto – insistirao je direktor Mediteranske infektološke klinike iz Marselja.

Maske na Monmartru / Foto AP

Problem, po njemu, nastaje zbog toga što je ovaj virus nepoznat.

Nije ostao "na liniji" ni kada su u pitanju maske. U Francuskoj sve više propisuju njihovo nošenje, čak i na otvorenom. Rault, međutim, smatra da bi bolje bilo da je njihovo nošenje preporučeno, a ne nametnuto kao obaveza, smatrajući da to može da stvori konflikte u društvu.

- Ako maske mogu da uliju poverenje, to je jedna stvar, ali sam zabrinut zbog toga što smo se previše fiksirali u tom pravcu – istakao je Rault i naveo da je najvažnije "pranje ruku".

Mnoge njegove francuske kolege ga kritikuju zbog ovoga što je rekao, ističući da grip i kovid ne mogu da budu isto, jer protiv korone još ne postoji ustanovljena vakcina za široke mase, kao i da nije pedagoški da kritikuje maske u trenutku kada se na ovaj način sprečava pojavljivanje drugog talasa.

Na isti način mnogi su kritikovali i njegovo insistiranje na hidroksihlorokinu kao "spasonosnom" leku protiv korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Branislav

20.08.2020. 07:38

Nekoliko nemackih lekara je istrazivala i otkrila uzrok smrtnosti. Nekim pacijentima se daju lekovi koji nisu namenjeni za upalu pluca a smanjuju imunitet. Cilj je da se na vestacki nacin prouzrokuje smrtnost, izazove panika medju stanovnistvom da bi im se uskoro uvalila vakcina. 1 doza kineske vakcine kostace oko 150 evra. Nemacka ce biti bar 3 puta skuplja kao sto je sve ostalo skuplje. Samo za vakcinaciju Nemacke potrosice se 40 milijardi evra. Za vakcinaciju SAD 200 milijardi, Indije 250, Kine 250, Srbije 1 milijarda ako kupi od Kineza ili Rusa, itd. Ogromna zarada za farmaceutsku mafiju. Ogromna provizija za medicinsku mafiju, sredstva javnog informisanjs i drzavni vrh svih zemalja sveta.

jokac

20.08.2020. 08:26

veoma je interesantno da su pre par i vise meseci neki iz struke poceli govoriti o drugom talasu a da nista nisu znali o virusu . sada to pominju svakodnevno a i dalje virus ne poznaju dovoljno. kako onda prave vakcinu za nesto nepoznato , ili mozda ti proizvodjaci znaju ono sto mi ne znamo . jos ce ta vakcina morati da se prima svake ili svake druge godine . i jos ako bude ne daj boze obavezna bice para koliko i zvezda u svemiru za proizvodjace. eto samo razmisljam ...