TIHANOVSKA SPREMA NACIONALNU KATASTROFU: Koliko bi Belorusiju koštao raskid saveza sa Rusijom?

Novosti online

19. 08. 2020. u 16:32

ТИХАНОВСКА СПРЕМА НАЦИОНАЛНУ КАТАСТРОФУ: Колико би Белорусију коштао раскид савеза са Русијом?

Foto: EPA

BELORUSIJA bi izgubila 25 procenata bruto domaćeg proizvoda ako bi izašla iz saveza sa Rusijom, izjavio je u intervjuu državnoj novinskoj agenciji Belta pomoćnik predsednika Belorusije Valerij Beljski.

- Pretpostavimo da se u državi realizuju obećanja koja je dala Svetlana Tihanovska. Na primer: „Smatram, da Belorusiji nije potrebna Savezna Država“. Moguć zaključak bi bio gubitak pozicije na ruskom tržištu i momentalni prelazak na cene nafte i gasa koje važe za inostranstvo. Kooperacija sa Rusijom čini više od 50 procenata bruto domaće proizvodnje, skoro polovina te cifre bi bila otpisana sa našeg računa - rekao je Beljski.

Većina beloruskih privatnih kompanija će nastaviti da radi na novim tržištima, saopštio je pomoćnik predsednika države Valerij Beljski.

- Štrajk kao formu političkog protesta su izabrali radnici državnih kompanija, kojima, prema odluci predsednika, pruža pomoć. Većina privatnih kompanija nastavlja rad, držeći se novih tržišta, koja su izgubila konkurente u periodu virusa korona - izjavio je on.

Više od 150 policajaca je bilo ranjeno tokom protesta posle predsedničkih izbora u Belorusiji, saopštio je Beljski.

Protesti su okupili najaktivniji deo društva, ali nema potrebe da se procenjuje njihov broj.

- Mnogi sada govore: „Pogledajte, na mitinzima za promene je većina ljudi“. Kada su bili mirni protesti i niko im se nije suprotstavio prema procenama demonstranata bilo ih je oko 200.000 ljudi, što je tri procenta. Prema informacijama zvaničnika na protestima je bilo 40.000 demonstranata - navodi Beljski.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

neko iz mase

19.08.2020. 17:05

Када им дође прави газда, неће бити штрајкова, јер ће синдикати бити забрањени а напуштање радног места биће санкционисано - моменталним отказом.

Pedja

19.08.2020. 17:21

Ljude kao sto klje pomenuta gospodja treba na licu mesta ubiti.To je neuporedivo manja steta nego da ona dodje na vlast pa da milioni gradjana Belorusije budu opljackani, a mnogi i unisteni

artiljerac

19.08.2020. 23:30

@Pedja - кад уђете на сајт горепоменуте Госпође нећете наћи НИШТА.Само испразне флоскуле о демократији.И да,врло важно,борба против СОВЈЕТСКОГ САВЕЗА.Нису јој објаснили да СССР не постоји већ 30 година.

Laki

20.08.2020. 00:07

Gospoda koja je osvojila 8% na izborima i pobegla u Litvaniju. Kako mi ovo Lici na dasavanja u Venecueli i onog nesretnog Guaida koji je sebe na ulici proglasio za predsednika. Lukasenko ...vstupaj.. gazi tenkom i posle šmrk

SSS

20.08.2020. 22:45

Jesu zadrzali malo od komunizma, ali imaju veoma nisku stopu nezaposlenosti ispod 3%, takodje i stopa kriminaliteta veoma niska, prosecna plata 600 dolara, a dizel 0,60 evra ili ti 70 dinara, cene u prodavnicama nize nego kod nas. U Minsku siroki bulevari sa po 4-5 traka u jednom smeru i najsavremenija arhitektura. A sto se tice automobila posle Nemacke nisam video vise skupljih na jednom mestu, a najvise se voze dzipovi i suvovi. Ne znam sta ce im ovo.

Nikia

22.08.2020. 18:48

Kome vi pomažete taj je propao dok ga vi velikodušno pljackate! Uzgred,vama Poljacima nedostaje neki cip u glavi,možda Bil Gejts može da vam pomogne?