KAKO SU RUSI TAKO BRZO NAPRAVILI VAKCINU: Imali smo “raketu” samo smo joj dodali “bojevu glavu”

TREĆA, poslednja etapa ispitivanja ruske vakcine protiv korona virusa počeće najkasnije kroz deset dana.

КАКО СУ РУСИ ТАКО БРЗО НАПРАВИЛИ ВАКЦИНУ: Имали смо “ракету” само смо јој додали “бојеву главу”

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Istraživanje će se obaviti u moskovskom regionu i obuhvatiće više desetina hiljada građana. To je potvrdio direktor Nacionalnog istraživačkog centra epidemiologije i mikrobiologije "Nikolaja Gamaleja" akademik Aleksandar Ginzburg.

Buka koje je napravlena na Zapadu oko ruske vakcine "Gam-KOVID-Vak" kojoj su dali komercijalni naziv "Sputnjik 5" bila je upravo zbog toga što je Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo tu vakcinu a da nije obavljena treća najmasovnija faza istraživanja u kojoj se treba dokazati njena bezopasnost i efikasnost.

Kad Rusi završe i tu fazu istraživanja onda im se više ne može prigovarati da su ubrzali registraciju kako bi pretekli zapadne kompanije koje takođe rade na svojim vakcinama.

U ponedeljak će centar "Nikolaja Gamaleja" predstaviti prvu verziju protokola istraživanja posle registracije vakcine. Da bi se utvrdio taj dokument Ministarstvu zdravlja RF je potrebno najviše sedam dana i zatim će početi treća faza masovnog istraživanja.

Akademik Aleksandar Ginzburg je objasnio da će treća faza ispitivanja početi u moskovskom regionu zato što postoji komplektna infrastruktura da se dobro obavi taj posao.

Kad je predsednik Putin 11. avgusta saopštio da je Rusija registrovala svoju vakcinu protiv kovida-19 objašnjeno je da je ona napravljena brzo jer je postojala osnova koja je godinama rađena za vakcinu protiv virusa "Sars". Akademik Ginzburg je slikovito objašnjava da je Rusija imala "raketu" a sada je samo napravljena bojeva glava od mrtvih delova korone koji u čovekovom organizmu trebaju da stimulišu pravljenje antitela.

U centru "Nikolaja Gamaleja" tvrde da će njihova vakcina stvoriti kod ljudi imunitet na dve godine.

Aleksandar Ginzburg

Aleksandar Ginzburg

Ljutnja zapadnih kompanija je još bolje razumljiva kad se zna da će ruska vakcina biti znatno jeftinija nego njihova. Dve doze vakcine proizvedene u Rusiji prodavaće se zainteresovanim zemljama za deset dolara. Zbog toga će posle završetka treće faze istraživanja ako se pokaže da je efikasna i bezopasna mnoge zemlje hteti da kupuju gotove ruske vakcine ili licencu kako bi mogli kod sebe da je proizvode.

Brazil koji je sada po broju zaraženih na drugom mestu u svetu već se "kandidovao" da kupi rusku vakcinu. Do sada se Rusiji sa takvimm zahtevom obratilo više od 20 zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!