BRISEL STAO NA STRANU GRČKE: Pozvali Erdogana na hitnu deeskalaciju, turski brodovi moraju da napuste grčke vode

Tanjug

petak, 14. 08. 2020. u 22:33

БРИСЕЛ СТАО НА СТРАНУ ГРЧКЕ: Позвали Ердогана на хитну деескалацију, турски бродови морају да напусте грчке воде

Foto: EPA

ŠEFOVI diplomatija zemalja članica Evropske unije izrazili su večeras "punu solidarnost" s Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku na "hitnu deeskalaciju", nakon što je turski brod počeo istraživanja nafte i gasa u spornima vodama istočnog Mediterana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel napisao je nakon hitnog sastanka na Tviteru da EU izražava punu solidarnost sa Grčkom i Kiprom i pozvao Tursku na hitnu deeskalaciju i povratak pregovorima.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas, koji se ranije danas u Beču sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, rekao je da je "zadovoljan" solidarnošću partnera iz EU i njihovom osudom "nezakonitog ponašanja Turske".

- Turska je jedina odgovorna za eskalaciju tenzija u istočnom Mediteranu i mora hitno da napusti grčki kontinentalni pojas. To je neophodan uslov za deeskalaciju - rekao je Dendijas.

Turski brod "Oruč Reis" počeo je pre dva dana istraživanja u spornom području u istočnom Mediteranu, bogatom naftom i gasom, uprkos protivljenju Grčke, koja tvrdi da se ta oblast preklapa sa njenim kontinentalnim pojasom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je rekao da će Ankara nastaviti istraživačka bušenja do 23. avgusta kao što je planirano, ali je nakon telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom merkel nagovestio da su se Ankara i Berlin dogovorili oko "ublažavanja" pozicije kada je reč o datumu.

On je, međutim, rekao u petak da Turska nastavlja rad na istraživanju nafte i gasa u istočnom delu Sredozemnog mora, jer Grčka nije održala obećanja u vezi sa tim aktivnostima u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Ruzic

15.08.2020. 10:34

Evropa nikada nije bila fer prema Turskoj,Posle ww1,iako su porazene bile i Nemacka i AU,Turska je platila najvecu cenu.Rasparcana je izmedju Italije,Francuske,Britanije i Grcke,pa su na nj.teritoriji osnovane dve nove drzave,Kurdistan i Jermenija.Turska je bila samo oko Ankare.Ataturk je poveo ustanak i ubrzo je oslobodio celu Tursku.Sada Evropa opet preti Turskoj.I opet ce,ako je pravde,dobiti po nosu!

MA AJDE

15.08.2020. 12:13

@Ruzic - ZAR NIJE ENGLESKA SACUVALA TURSKU OD TOTALNOG SLOMA? Da se nije Engleska umesala (1918.) osmansko i carstvo nestalo za uvek, ovako Erdogan igra velikog islamistu, i najradje bi obnovio ta prilicno raspala g*vna i vratio se potpuno na Balkan.

Nastadin Petroniojevic

15.08.2020. 13:03

@MA AJDE - O cemu ti to?Kada su Englezi spasili Osmansko carstvo?Koju si si to istoriju ucio ili citao?Cak sta vise,Englezi i Francuzi su rasparcali oOsmansko carstvo,pobunivsi Arape protiv Osmanlija,lazno im obecavajuci nezavisnost.I sta su Arapi dobili?Nove gospodare,a kasnije i jevrejsku drzavu.Tako su Englezi i Francuzi trajno taj deo Azije(a i Afrike)ucenama i silom ostavili nestabilan.Sada,kada im se neko suprostavio(jer pre Erdoana su svi turski vlastodrsci bili ucenjeni od Evrope),e sad ce da duvaju u rarne trube.Ali to nece uplasiti Erdoana,smem da se kladim,podvice rep Evropa.Uostalom,koliko decenija su lazno obecavali Turskoj uclanjenje u EEZ(EU),pa corak.Primise ex komunisticke drzava,ali Tursku ne,niti ce.Konacno je Erdoan to ukapirao.Evropa je uvek bila nacionalisticka,rasisticka i islamofobna,to ko ne zna,nece da vidi.

Braco

15.08.2020. 17:08

@Nastadin Petroniojevic - @Ruzic, @ Nastadin Petronijevic E sad kad ste mi tako pametni obadvojica recite mi da li to Turska postojala prije Grcke i koji je to dio propadao Turskoj prije nego je pripadao Grckoj. Gdje vam je istorijsko znanje kad se spomene Jermenija i genocid od strane Turaka, pa onda Mala Azija gdje su Turci pobili molione Grka i to sve u cilju Turske expanzije. Nego samo da vas pitam ko li je harao Srbijom pljackao, silovao i nabijao na kolac 500 godina u Srbiji. Nego vas dvojica hajde polako spakujte kofere i put Turske kad vam je tako draga a u Pravoslavno ne dirajte.

HVALA BRACO DAO SI IM ODGOVOR UMESTO MENE

15.08.2020. 19:24

@Braco - Konstantinopolj (danasnji Istanbul) i cela teritorja koja se nalazi na evropskoj strani, balkanskom poluostrva, koju su turci okupirali, nikad je nebi mogli odrzat 1918. da nije bilo one engleske bagre, koja i dan danas ima okupiran deo Kipra, i ti isti englezi nahuskali su turke da okupiraju severni deo ostrva (Kipra) Najgore sotone na svetu, od kojih su i amerikanci dosta naucili, da pljackaju i otimaju.