BRISEL STAO NA STRANU GRČKE: Pozvali Erdogana na hitnu deeskalaciju, turski brodovi moraju da napuste grčke vode

Tanjug

14. 08. 2020. u 22:33

ŠEFOVI diplomatija zemalja članica Evropske unije izrazili su večeras "punu solidarnost" s Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku na "hitnu deeskalaciju", nakon što je turski brod počeo istraživanja nafte i gasa u spornima vodama istočnog Mediterana.

БРИСЕЛ СТАО НА СТРАНУ ГРЧКЕ: Позвали Ердогана на хитну деескалацију, турски бродови морају да напусте грчке воде

Foto: EPA

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel napisao je nakon hitnog sastanka na Tviteru da EU izražava punu solidarnost sa Grčkom i Kiprom i pozvao Tursku na hitnu deeskalaciju i povratak pregovorima.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas, koji se ranije danas u Beču sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, rekao je da je "zadovoljan" solidarnošću partnera iz EU i njihovom osudom "nezakonitog ponašanja Turske".

- Turska je jedina odgovorna za eskalaciju tenzija u istočnom Mediteranu i mora hitno da napusti grčki kontinentalni pojas. To je neophodan uslov za deeskalaciju - rekao je Dendijas.

Turski brod "Oruč Reis" počeo je pre dva dana istraživanja u spornom području u istočnom Mediteranu, bogatom naftom i gasom, uprkos protivljenju Grčke, koja tvrdi da se ta oblast preklapa sa njenim kontinentalnim pojasom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je rekao da će Ankara nastaviti istraživačka bušenja do 23. avgusta kao što je planirano, ali je nakon telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom merkel nagovestio da su se Ankara i Berlin dogovorili oko "ublažavanja" pozicije kada je reč o datumu.

On je, međutim, rekao u petak da Turska nastavlja rad na istraživanju nafte i gasa u istočnom delu Sredozemnog mora, jer Grčka nije održala obećanja u vezi sa tim aktivnostima u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti