POČAST STRADALIM HUMANITARCIMA: Dopremljena tela šestoro mladih Francuza poginulih u Nigeru

FRANCUSKI premijer Žan Kasteks predsedavao je u petak na pariskom aerodromu "Orli" ceremonijom oproštaja od šestoro francuskih mladih humanitaraca, koji su u nedelju ubijeni u terorističkom napadu u Nigeru, a čija tela su juče dopremljena u Francusku.

ПОЧАСТ СТРАДАЛИМ ХУМАНИТАРЦИМА: Допремљена тела шесторо младих Француза погинулих у Нигеру

Foto: Printskrin

Porodice su zahtevale da ceremonija ispraćaja bude održana u intimnom krugu, ali su prihvatili princip nacionalnog odavanja počasti. Nacionalni omaž obuhvatao je između ostalog i govor premijera, minut ćutanja i intoniranje "Marseljeze".

Tela su prebačena u Francusku, pet dana posle terorističkog napada na automobil humanitaraca, koji su stradali zajedno sa svojim vozačem i vodičem, tokom posete rezervata žirafa u Kureu, 60 kilometara jugoistočno od glavnog rada Nigera Nijameja.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za atentat koji su izvršili napadači na motociklima. Napadi u ovom regionu su česti, a uglavnom se odnose na uzimanje talaca ili krađu imovine.

Svih šest ubijenih Francuza radili su za nevladinu organizaciju "Akted", koja je aktivna u opasnim regionima Afrike. Stradali su Francuzi Žarlin (30), Mirijam (25), Nadifa (30), Stela (28), Leo (25) i Antonen (26), kao i vozač Bubakar i vodič Kadri iz Nigera, kojima je premijer Kasteks takođe odao počast.

Francuski istražni organi su vršili istragu na terenu. Na osnovu prvih elemenata, napad na zapadne državljane je bio pripremljen. Istraga se nastavlja u saradnji sa vlastima Nigera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna