SANKCIJE SAD: Za robu iz Hong Konga kaznene tarife kao za Kinu

Tanjug

11. 08. 2020. u 14:01

ROBA proizvedena u Hong Kongu za izvoz u Sjedinjene Države moraće da nosi etiketu “Made in China” posle 25. septembra, objavila je danas američka vlada, što znači da će se na hongkonške kompanije odnositi iste kaznene tarife koje se naplaćuju izvoznicima iz kontinentalne Kine.

САНКЦИЈЕ САД: За робу из Хонг Конга казнене тарифе као за Кину

Foto:

Ovaj potez dolazi nakon odluke SAD da ukine specijalni status toj bivšoj britanskoj koloniji zbog uvođenja kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hong Kongu, što je dodatno pogošalo odnose između dve svetske sile, koji su već bili narušeni trgovinskim ratom i američkim optužbama Kine za postupanje tokom pandemije korona virusa, navodi Rojters.

Najnoviji korak SAD znači da će se na hongkonške kompanije odnositi iste kaznene tarife koje se naplaćuju izvoznicima iz kontinentalne Kine, ukoliko proizvode robu koja podleže tim carinama, navodi se u obaveštenju Uprave američkih carina i zaštite granica.

U dokumentu se precizira da 45 dana nakon objave ovog propisa, roba iz Hong Konga „mora da bude označena tako da ukazuje da je njeno poreklo ''Kina''“, navodi britanska agencija.

Dodaje da je ovak korak preduzet pošto Sjedinjene Države smatraju da Hong Kong „više nije dovoljno autonoman da bi opravdao drugačiji tretman koji ima u odnosu na Kinu“, te da su Trampovi oštri govori protv Kine obeležje njegove kampanje da bude ponvo izabran za predsednika u novembru.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin izjavio je juče da će kompanije iz Kine i drugih zemalja koje ne poštuju američke računovodstvene standarde biti delistirane sa američkih berza od kraja 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije