RUSKI LOVAC 5. GENERACIJE: Su-57 dobija novu zaštitu za pilote od nuklearnog zračenja

Novosti online

05. 08. 2020. u 19:01

РУСКИ ЛОВАЦ 5. ГЕНЕРАЦИЈЕ: Су-57 добија нову заштиту за пилоте од нуклеарног зрачења

Foto: lifenews.ro@LifenewsRo

STAKLO najnovijeg ruskog lovca Su-57 može da zaštiti pilota od zračenja nuklearne eksplozije, kao i elektromagnetnog, ultraljubičastog i infracrvenog zračenja, saopštio je generalni direktor kompanije „Tehnologija“ Andrej Silkin.

Silkin je napomenuo da je upotreba novih materijala omogućila konstruktorima da postignu da pilotska kabina postane „nevidljiva“ za radare. Pri tome se „udvostručila udarna čvrstoća stakla uz dvostruko smanjenje njegove mase“.

​Direktor kompanije je objasnio da su takvi pokazatelji postignuti upotrebom tehnologije za oblikovanje avionskog stakla od table monolitnog polikarbonata, kao i magnetronskim nanošenjem specijalnih multifunkcionalnih premaza na bazi zlata i legure indijuma i kalaja.

​Avion Su-57 (ranije PAK FA) je ruski lovac pete generacije namenjen uništavanju svih vrsta vazdušnih, kopnenih i nadvodnih ciljeva. Prvi put je poleteo 2010. godine.

Planirano je da masovne isporuke Su-57 vazduhoplovnim snagama Rusije počnu 2020. godine.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sale

07.08.2020. 08:15

@micko - Ni jedno, ni drugo. Kao prvo, tačno, fale i nacrti i hemijski sastav. Kao drugo, i da ne fali, Ameri su već u nekoliko navrata dokazali da nisu u stanju da kopiraju ruske mašine ni sa nacrtom na stolu. Sedamdesetih su im ukrali nacrt kosmičke rakete do poslednjeg šrafa i nisu uspeli da je naprave da proradi. Sad kupuju motore RD180 i sami su priznali da nisu u stanju da sami to naprave.