LIGA SE UDALJAVA OD SEVERA: Salvini napravio "novu" partiju, tiha pobuna u redovima starih saboraca

Milica Ostojić - Rim

05. 08. 2020. u 13:32

JUČE, 4. avgusta, nestao je "karoćo", simbol partije "Liga za sever" Matea Salvinija, a "rodila" se nova nacionalna partija sa imenom "Liga za Salvinija Premijera" i ostaje enigma koliko je starih pristalica Lige uzelo novu partijsku knjižicu jer ima nezadovoljnih zbog odsustva baze "Padanije".

ЛИГА СЕ УДАЉАВА ОД СЕВЕРА: Салвини направио нову партију, тиха побуна у редовима старих сабораца

Foto: EPA

Nije reč o nekom paradoksu, reč je o zvaničnom datumu, jer je juče bio datum zatvaranja podele novih članskih knjižica u novoj partiji Matea Salvinija "Liga za Salvinija Premijer". Nestaje iz imena Nord (Sever), nestaje figura tradicionalnog pristalice, pobornika za specifičnu ideju vezanu za "severno pitanje", onaj kojeg je osnivač dosadašnje partije Umberto Bosi nazivao "nepoznati aktivista".

I čini se da počinje jedna vrsta pobuna (po istraživanju lista La Republika), ne odozgo, već iz baze. Još u februaru bilo je upisanih 50.000 članova u novu partiju plativši 10 evra, a po želji mogli su zadržati i staru knjižicu, onu partije sa starim imenom, besplatno. Po podacima iz 2017. godine u toj partiji je bilo oko 80.000 upisanih članova, 19.000 tzv. militanata (aktivista) i 60.000 pristalica.

Sada kruže mišljenja da jedan veliki broj istorijskih militantnih aktivista nije obnovio upis u novu partiju, čak da je mogućno da je napusti jedna trećina, dok Mateo Salvini, na sinoćnom skupu u mestu Ćervi na rivijeri Romanje, saopštava da je upisanih u novu partiju 100.000 a da će do decembra pristupiti još toliki broj. Oni koji su nezadovoljni njegovom odlukom da menja ime osećaju se napuštenim, iz "magične" reči Sever što je bio sinonim za nezavisnost, federalizam, autonomiju. To je bio razlog njihove političke snage još od njenog uspostavljanja, od Umberta Bosija.

Salvini je dao Bosiju reč da "neće zatvoriti Ligu za Sever" i formalno ona opstaje, tako je ispoštovao reč jer ostaje da preživi jedna praktično dupla vrsta partijske knjižice. Ali reč je očigledno o praznoj ljusci, ali ostaje i 49 miliona evra duga za povraćaj na ime  "stare" partije, po presudi suda iz Đenove, a nova je već promenila i adresu sedišta, što po nekima predstavlja taktičko-pravnu lukavost.

Sinoć se međutim ispostavilo da je jedan drugi čovek iz vrha Lige, guverner Veneta Luka Zaia, bio protagonista kome se klicalo i aplaudiralo i koji je poricao da je došlo do bilo kakvog rascepa u Ligi "mi u Venetu uvek smo oni od pre, imamo isti cilj a to je autonomija, nikada nismo poricati naše korene i naše poreklo".

- Sukobi sa Salvinijem, to je plod samo nečije mašte - tvrdio je Zaia sa pozornice, negirajući bilo kakav interes da postane on lider Lige, ali je izvesno da je dobio više na snazi i poverenju jer je vodio veoma dobro vanredno stanje tokom epidemije.

Sigruno da je ovo komplikovan trenutak za Salvinija i zbog istorijskih pristalica Lige, jer postaju unutrašnja opozicija Salviniju i u jednom pismu njih dvadesetak potpisuje da je promena imena partije i izdavanje novih knjižica "kršenje Statuta i imena Liga za sever", tražeći Kongres partije za septembar.

Međutim Salvini cilja i na to da se kompenzuje pokret na Severu sa onim na Jugu, otvara vrata desnice u Napulju i Palermu. Ali finansijski centri partije su na Severu, Lombardija, Veneto, Pijemont. Na jugu su finansijski slabiji, nešto ih je na Sardiniji i još manje na Siciliji.

I ko će izvući najviše u ovoj promeni? To će najverovatnije biti, Đorđa Meloni lider partije "Italijanska braća", jedina partija koja je imala značajni porast od političkih izbora 2018, a istraživanja poslednjih sedmica pokazuju da je stigla do 16 posto glasačkog tela, dakle više nego duplo od pre godinu dana.

Liga je, po istraživanju od 23. jula imala 23 posto glasačkog tela, dok je pre godinu dana bila na 33,3 procenta. Kao lideri Đorđa Meloni stigla je do 40 posto poverenja, više od bilo kog drugog lidera, ispred nje je samo premijer Đuzepe Konte i ona je postala sila koja vuče u Desnom centru. A jesenji regionalni izbori, u četiri regiona, pokazaće stvarnu sliku političke moći kako desnog centra tako i vladajuće koalicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave