PODZEMNI GRAD U KOJI MOŽE DA STANE CELA SRBIJA: Ispod Pekinga se krije gigantsko sklonište koje oduševi svakog posetioca (VIDEO)

Novosti online

05. 08. 2020. u 13:25

NAKON što je nekadašnji predsednik Kine Mao Cetung dao uputstva svojim sugrađanima da "kopaju duboke tunele, spremaju hranu i pripremaju se za rat", ispod Pekinga je sagrađen veliki podzemni grad.

ПОДЗЕМНИ ГРАД У КОЈИ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЦЕЛА СРБИЈА: Испод Пекинга се крије гигантско склониште које одушеви сваког посетиоца (ВИДЕО)

Foto: EPA

Za skloništa poznata kao Dikia Čeng nije nikada službeno obelodanjivana ukupna veličina kompleksa, niti tačna lokacija svih tunela, ali veruje se da pokrivaju površinu veću od 50 kilometara i da povezuju glavne vladine zgrade, prenosi Britanski ekspres.

Napetost između Kine i Sovjetskog Saveza tokom hladnog rata dostigla je vrhunac 1969. godine kinesko-sovjetskim sukobom na granici.

Kina je zbog toga bila u velikoj pripravnosti za stvarnu mogućnost rata u punoj razmeri i podzemni grad je stvoren kao veliko utočište od nuklearnog napada.

Bivši predsednik Narodne Republike Kine Mao Cetung, pozvao je građane da "kopaju duboke tunele, spremaju hranu i pripremaju se za rat", pa je oko 300.000 civila učestvovalo u izgradnji ogromnog skloništa. U skloništu je tada moglo sigurnost da potraži više od 7 miliona ljudi.

Oni su, pod vođstvom inženjera vojske, stvorili veliku tunelnu mrežu od oko 10.000 atomskih bunkera. Izgrađeni su i restorani, pozorišta, skladišta, fabrike, farme, sportski objekti i sve ostalo što će zajednici možda trebati da preživi nuklearni rat.

Čak bi se i ventilacija vazduha mogla sprovesti od spoljašnjeg sveta, a prema nekim izvorima, tadašnja vlada se hvalila da u sklonište može da smesti celokupno stanovništvo centralnog Pekinga.

Dikia Čeng nikada nije korišćena, pa je osamdesetih godina nekoliko odseka predato lokalnim vlastima koje su ih pretvorile u kancelarije i prodavnice.

Međutim, većina podzemnog grada je u privatnom vlasništvu i mnogi vlasnici odeljenja pretvorili su svoje bunkere u malene stambene jedinice.

Neki stanovnici su ovde živeli decenijama, dok je za druge život pod zemljom bio privremena stanica do useljenja u stan iznad zemlje.

Međutim, zbog zabrinutosti zbog opasnosti po bezbednost stanara, 2010. godine, vlasti u Pekingu odlučile su da se nuklearna skloništa više ne mogu koristiti u stambene svrhe.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024