OSVETA GRČKE ZBOG AJA SOFIJE: Televizija ukinula turske serije

Novosti online

30. 07. 2020. u 10:29

ОСВЕТА ГРЧКЕ ЗБОГ АЈА СОФИЈЕ: Телевизија укинула турске серије

Foto: EPA

GRČKA televizija ANT1 ukinula je emitovanje turskih serija na svom programu tokom leta, kao odgovor na odluku predsednik Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Aja Sofiju pretvori u džamiju.

Glavni urednik Jorgos Pofantis je rekao da je odluka doneta i da će uskoro biti predstavljen novi program.

On je objasnio da je bilo razmišljanja o tome da se nastavi sa emitovanjem turskih serija tokom leta, ali nakon onoga "što se dogodilo sa Aja Sofijom", doneta je odluka da serije budu zabranjene.

Podsetimo, Erdogan je 10. jula potpisao dekret da se Aja Sofija pretvori u džamiju, nakon što je Državni savet poništio odluku donetu 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej i proglasio je nezakonitom.

Prošle sedmice održana je i prva molitva u ovoj bogomolji, a freske i svi hrišćanski simboli bili su prekriveni zavesama.

Foto: Jutjub Printskrin

Nakon Erdoganove odluke Grčka pravoslavna crkva je od Uneska odmah tražila da osudi Tursku, a u pismu koje su poslali se, između ostalog, navodi da je pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svetskog nasleđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja.

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Sale

30.07.2020. 10:40

E alal im osveta. Pa ukinuti to đubre je stvar zdravog razuma a ne osvete. Ja uopšte ne razumem ko tako nešto može da gleda. Ako hoćedu da im svete, nek pretvore turske džamije u Grčkoj u pravoslavne crkve i rešena stvar.

mrburns

30.07.2020. 10:44

Ako u srbiji ukinu turske serije, bice gore nego za vreme kuge. Narod ce se boriti jace nego protiv austrougara. Samo turke nam ne dirajte!