OSVETA GRČKE ZBOG AJA SOFIJE: Televizija ukinula turske serije

Novosti online

30. 07. 2020. u 10:29

GRČKA televizija ANT1 ukinula je emitovanje turskih serija na svom programu tokom leta, kao odgovor na odluku predsednik Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Aja Sofiju pretvori u džamiju.

ОСВЕТА ГРЧКЕ ЗБОГ АЈА СОФИЈЕ: Телевизија укинула турске серије

Foto: EPA

Glavni urednik Jorgos Pofantis je rekao da je odluka doneta i da će uskoro biti predstavljen novi program.

On je objasnio da je bilo razmišljanja o tome da se nastavi sa emitovanjem turskih serija tokom leta, ali nakon onoga "što se dogodilo sa Aja Sofijom", doneta je odluka da serije budu zabranjene.

Podsetimo, Erdogan je 10. jula potpisao dekret da se Aja Sofija pretvori u džamiju, nakon što je Državni savet poništio odluku donetu 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej i proglasio je nezakonitom.

Prošle sedmice održana je i prva molitva u ovoj bogomolji, a freske i svi hrišćanski simboli bili su prekriveni zavesama.

Foto: Jutjub Printskrin

Nakon Erdoganove odluke Grčka pravoslavna crkva je od Uneska odmah tražila da osudi Tursku, a u pismu koje su poslali se, između ostalog, navodi da je pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svetskog nasleđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja.

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

MODI HOĆE TREĆI MANDAT: Pravo glasa u Indiji ima 968 miliona ljudi