ERDOGAN: Neko još ne shvata da je Carigrad u rukama muslimana

Novosti online

27. 07. 2020. u 15:59

NEKE države još ne shvataju da je Carigrad već vekovima u rukama muslimana, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

ЕРДОГАН: Неко још не схвата да је Цариград у рукама муслимана

Foto: Tanjug/AP

- Na otvaranju Aja Sofije u petak videli smo da neke države ne znaju da se Carigrad nalazi na turskoj teritoriji. Bez obzira na to, što su od njegovog osvajanja do danas prošli vekovi, vidimo da oni još ne priznaju da se Carigrad nalazi u rukama turskog naroda i muslimana v- rekao je Erdogan juče na otvaranju nove grade Turske obaveštajne službe u Istanbulu, navodi portal "Ortodoks tajms".

Podsetimo, premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je petak da "ono što se danas dešava u Carigradu (Istanbulu) nije prikazivanje sile, već naprotiv znak slabosti". Micotakis je optužio Tursku da "vređa baštinu 21. veka".

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju pretvorena 1453, odmah pošto su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Osamdeset šest godina kasnije, status Aja Sofije je još jednom promenjen - opet je postala džamija. 

Sputnjik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (36)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)