TVITER PROTIV TRAMPA? Udara na pokret koji vašingtonska “duboka država” smatra najvećim neprijateljem

Tanjug

24. 07. 2020. u 23:59

KOMPANIJA Tviter objavila je da će u narednom periodu trajno ukloniti hiljade naloga koji su povezani sa grupom „QAnon” koja već niz godina širi različite teorije zavera o zaveri „duboke države“ protiv aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

ТВИТЕР ПРОТИВ ТРАМПА? Удара на покрет који вашингтонска “дубока држава” сматра највећим непријатељем

Foto: Printskrin Jutjub

Kako su iz kompanije Tviter najavili, trajno će biti uklonjeni svi nalozi koji su povezani sa grupom „QAnon”, dok će na samoj mreži biti onemogućeno i deljenje sadržaja u vezi sa ovom grupom.

Kako je objavljeno, do sada je obrisano oko 7.000 naloga povezanih sa ovom grupom, a još oko 150.000 naloga biće pogođeno različitim restrikcijama i to zbog nepoštovanja pravila i manipulisanja platformom, širenja dezinformacija i uznemiravanja drugih korisnika.

„Prošle nedelje, Tviter je počeo da blokira veb lokacije 'Qanon'-a i nastavicće da sprečava distribuciju linkova koji su u vezi sa 'Qanon'-om“, rekao je portparol ove kompanije za En-bi-si njuz.

Kako se navodi na sajtu Bi-bi-sija, grupa „QAnon” poznata je po širenju neosnovanih teorija zavere o navodnoj borbi američkog predsednika Donalda Trampa protiv „duboke države”, u koju su uključene različite političke, poslovne, kao i elite iz industrije medija i zabave.

Članovi „QAnon”-a za širenje uticaja koriste društvene mreže, preko kojih pozivaju svoje sledbenike da „sami rade istraživanje”, tj. da gledajući video snimke na jutjubu i kroz razgovor sa drugim pristalicama, rešavaju zagonetke ove grupe.

Za tri godine postojanja, grupa „QAnon” stekla je veliki broj pratilaca i sledbenika na Fejsbuku, Instagramu, Jutjubu i Reditu, a među njima su i poznate ličnosti i ovogodišnji kandidati za američki Kongres.

Tokom pandemije virusa korona, ova grupa širila je neutemeljene teorije o ovom virusu, nazivajući ga obmanama „duboke države”, te su promovisali i dezinformacije o zaštitnim maskama i vakcinama, prenosi portal „Raskrikavanje“.

Prošle godine je i američki FBI izdao upozorenje o „teorijama zavere domaćih ekstremista”, gde je između ostalog i grupu „QAnon” označio kao potencijalnog domaćeg ekstremistu, podseća Bi-bi-si.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije