TVITER PROTIV TRAMPA? Udara na pokret koji vašingtonska “duboka država” smatra najvećim neprijateljem

Tanjug

24. 07. 2020. u 23:59

ТВИТЕР ПРОТИВ ТРАМПА? Удара на покрет који вашингтонска “дубока држава” сматра највећим непријатељем

Foto: Printskrin Jutjub

KOMPANIJA Tviter objavila je da će u narednom periodu trajno ukloniti hiljade naloga koji su povezani sa grupom „QAnon” koja već niz godina širi različite teorije zavera o zaveri „duboke države“ protiv aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako su iz kompanije Tviter najavili, trajno će biti uklonjeni svi nalozi koji su povezani sa grupom „QAnon”, dok će na samoj mreži biti onemogućeno i deljenje sadržaja u vezi sa ovom grupom.

Kako je objavljeno, do sada je obrisano oko 7.000 naloga povezanih sa ovom grupom, a još oko 150.000 naloga biće pogođeno različitim restrikcijama i to zbog nepoštovanja pravila i manipulisanja platformom, širenja dezinformacija i uznemiravanja drugih korisnika.

„Prošle nedelje, Tviter je počeo da blokira veb lokacije 'Qanon'-a i nastavicće da sprečava distribuciju linkova koji su u vezi sa 'Qanon'-om“, rekao je portparol ove kompanije za En-bi-si njuz.

Kako se navodi na sajtu Bi-bi-sija, grupa „QAnon” poznata je po širenju neosnovanih teorija zavere o navodnoj borbi američkog predsednika Donalda Trampa protiv „duboke države”, u koju su uključene različite političke, poslovne, kao i elite iz industrije medija i zabave.

Članovi „QAnon”-a za širenje uticaja koriste društvene mreže, preko kojih pozivaju svoje sledbenike da „sami rade istraživanje”, tj. da gledajući video snimke na jutjubu i kroz razgovor sa drugim pristalicama, rešavaju zagonetke ove grupe.

Za tri godine postojanja, grupa „QAnon” stekla je veliki broj pratilaca i sledbenika na Fejsbuku, Instagramu, Jutjubu i Reditu, a među njima su i poznate ličnosti i ovogodišnji kandidati za američki Kongres.

Tokom pandemije virusa korona, ova grupa širila je neutemeljene teorije o ovom virusu, nazivajući ga obmanama „duboke države”, te su promovisali i dezinformacije o zaštitnim maskama i vakcinama, prenosi portal „Raskrikavanje“.

Prošle godine je i američki FBI izdao upozorenje o „teorijama zavere domaćih ekstremista”, gde je između ostalog i grupu „QAnon” označio kao potencijalnog domaćeg ekstremistu, podseća Bi-bi-si.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)