DOGOVOR LIDERA EU: Sporazum o paketu pomoći članicama od 750 milijardi evra

DOGOVOR! Ovom rečju, ispisanom na engleskom jeziku, preko "Tvitera" je juče, u pet sati i 31 minut, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel označio kraj maratonskog samita EU započetog u petak. Lideri zemalja članica uspeli su, u Briselu, ipak da se dogovore o paketu finansijske pomoći za ublažavanje krize izazvane epidemijom virusa korona u visini 750 milijardi evra.

ДОГОВОР ЛИДЕРА ЕУ: Споразум о пакету помоћи чланицама од 750 милијарди евра

V.N.

Osim toga, utanačen je i budžet EU za period od 2021. do 2027. godine, "težak" 1.074 milijarde evra. Nedostajalo im je 25 minuta da potuku apsolutni rekord iz Nice, kada se raspravljalo o velikom proširenju Unije.

- Tražio sam da ostanemo malo duže i svi su se smejali - poručio je, posle iscrpljujućeg sastanka, holandski premijer Mark Rute, koji je najviše kočio dogovor i pet dana većini brisao smešak s lica.

Lideri posle postignutog dogovora nisu krili zadovoljstvo.

- Istorijski dan za Evropu! - tvitovao je, dva minuta posle Mišela, predsednik Francuske Emanuel Makron.

A put do toga bio je izuzetno težak. Počelo je slatko, pozdravljanjem laktovima i deljenjem rođendanskih i venčanih poklona, uz saher tortu, da bi se, zatim, ukrstila koplja. Štedljivi blok, u kome su bile Holandija, Danska, Švedska, Austrija i Finska, pritisnuo je kočnicu, s ciljem da skreše darežljivost prema "mediteranskom klubu". Rute je "zaledio" situaciju, odobravajući samo 160 milijardi evra pomoći, uz konsenzus i najavu veta.

U subotu, radnu večeru su napustili inicijatori plana Merkelova i Makron, ostavivši ostale za stolom. U nedelju, Makron je poručio pilotu da pali motore, a koliko je to "uplašilo" Holanđane pokazuje anegdota da je Rute na to odgovorio tako što je zatražio da mu napumpaju gume na biciklu.

V.N.

 

Kurc je kritikovan zbog telefoniranja, a Rute upoređen s Kameronom pred britanski referendum. Glave su se hladile na terasi, u razgovoru sa Šarlom Mišelom.

Na kraju, postignut je sporazum o 390 milijardi evra bespovratne pomoći za zemlje i regione najviše pogođene epidemijom, umesto inicijalno predloženih 500 milijardi, dok će na raspolaganju biti 360 milijardi za pozajmice kroz kredite, umesto 250. Italiji i Španiji će, tako, bespovratno pripasti po 60 milijardi, a Francuskoj 40.

Da bi se odobrovoljili najskeptičniji, uz snižavanje visine subvencija morala je i da im se poveća visina povraćaja iz zajedničkog budžeta, od dodatnih 22 odsto za Holandiju (1,92 milijarde) do čak 138 odsto za Austriju (565 miliona).

To je pokazalo da nemačko--francuski dvojac i nije baš toliko jak koliko se mislilo. Ipak, s druge strane, dogovor je postignut. Ublažene su i predožene odredbe za kontrolisanje trošenja novca, uz uslov praćenja očuvanja klime i poštovanja ljudskih prava, zbog čega su odahnule Poljska i Mađarska.

NOVAC I SRBIJI

Višegodišnji budžet za pristupnu pomoć u sledećih sedam godina iznosiće 12,5 milijardi, odakle će i Srbija moći da crpi sredstva. U prethodnom periodu ovaj fond je iznosio 11,7 milijardi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)