EU SRLjA U PROPAST: Merkelova i Makron dva puta napuštali Samit

rs.sputniknews.com/Tanjug

20. 07. 2020. u 20:42

ЕУ СРЉА У ПРОПАСТ: Меркелова и Макрон два пута напуштали Самит

Foto: Tanjug/AP

ČELNICI Francuske i Nemačke Emanuel Makron i Angela Merkel su u dva navrata vrlo nezadovoljni naglo napuštali četvorodnevni susret vođa EU u Briselu.

Napustili su samit jer su ocenili da među partnerima u EU nema istinske volje za solidarnost i pomoć najteže pogođenima pandemijom, kao ni svesti da bez toga cela Unija srlja u propast.

Ali su uoči današnje nove runde sastanka stavili do znanja da se „vrlo oprezno nadaju“ da je dogovor moguć, jer postoji okvir za nagodbu o zamašnoj pomoći za oporavak Unije od teških ekonomskih i socijalnih posledica epidemije korone.

To su medijima preneli francuski i nemački zvaničnici na zasedanju, dok je kancelarka Merkel dolazeći na samit izjavila da je „ostvaren napredak koji daje nadu za dogovor danas“.

„Ja dolazim s velikom odlučnošću da se ostvari napredak… mada još ništa nije utanačeno“, rekao je novinarima Makron koji je tokom samita burno kritikovao tzv. štedljivu četvorku, Holandiju, Dansku, Austriju i Švedsku, kojima se pridružila i Finska, zbog njihovog zahteva da se predloženi fond subencija i kredita osetno smanji i bespovratna pomoć najugroženijim zemljama uslovi strukturnim reformama.

„Štedljiva četvorka“ i Finska su izašle s poslednjim predlogoom da se subvencije sa 500 milijardi evra smanje na 350 milijardi evra, a da se uz kredite od 250 milijardi, takođe smanji i predloženi višegodišnji budžet EU od hiljadu i 75 milijardi evra.

Ostale članice evropske 27-orice bi, misle zvaničnici u Briselu, možda prihvatile konačnu nagodbu od 390 milijardi evra subvencija, ali su Berlin i Pariz stavili do znanja da je krajnja donja granica 400 milijardi i Makron je poručio da je „bolje otići bez dogovora, nego s lošim kompromisom“.

Francuski predsednik je, kako su naveli izvori, oštro kritikovao najtvrđeg u „štedljivoj četvorci“, holandskog premijera Marka Rutea, kao i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

„Pitanje je sledeće“, rekao je Makron, „ili će vođe EU, odgovorni evropskim narodima, biti sposobni da izgrade jedinstvo i poverenje, ili ćemo mi razdorom pokazati da je Evropa slaba, razbijena nepoverenjem?“, prenosi B92.

Nemački list Zidojče cajtung je danas u osvrtu predočio da „ukoliko projekat pomoći od stotina milijardi evra ne bi uspeo, Evropska unija bi morala ozbiljno da preispita svoje razloge postojanja“.

„Štedljiva četvorka“ i Finska takođe smatraju da se pomoć mora dati članicama koje su najteže pogodjene pandemijom, a koje same zbog prezaduženosti i pomanjkanja sopstvenih sredstava ne mogu da se izbore s padom privredne aktivnosti, ali tako da se „troši samo ono što je zarađeno“.

Ali misle da to više moraju biti krediti, nego velika svota „poklona“ koje će solidarno vraćati sve članice Unije, kao i da te manje imućne članice, a to su naročito Italija i Španija, uporedo moraju preuzeti obavezu sprovođenja strukturnih reformi tržišta rada, penzionog sistema i budžetsko-poreskog mehanizma.

Italija, Španija i južne zemlje EU su takođe velika izvozna tržišta za „štedljivu četvorku", Finsku, kao i Nemačku.

Vrlo tugaljivo je pitanje, kazali su zvaničnici na zasedanju, i kako će biti prihvaćen stav većine članica EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta da iz ukupnog fonda oporavka od hiljadu i preko 800 milijardi evra sredstva ne mogu dobiti one članice Unije koje krše temeljne vrednosti vladavine zakona, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

NOVI PREDLOG ŠARLA MIŠELA NA STOLU U BRISELU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predstaviće večeras EU liderima novi kompromisni predlog budžeta i fonda za oporavak EU.

Ukupna suma budžeta i fonda se nisu menjale sa 1074 miljarde evra i 750 milijardi evra, ali je promenjen balans u oblasti grantova i pozajmica.

Novi predlog podrazumeva i izdavanja za Instrument pretpristupne pomoći za zemlje u procesu proširenja 12,5 miljardi evra za narednih 7 godina.

Nakon četiri dana i tri noći maratonskih pregovora u različitim formatima, lideri 27 zemlja članica spremni su i večeras da sednu za isti sto i ponovo pokušaju da dođu do zajedničkog odgovora na finasiranje i oporavak privrede EU u narednih sedam godina.

Dolazeći na prvi današnji zajednički sastanak svih EU lidera, koji je prvobitno bio predviđen da počne u 16 časova, a zatim više puta odlagan, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je najavio da će svima ”poslati” novi predlog koji je sačioni nakon ”mnogo kolektivnog rada sa liderima i timovima”.

”Znam da su poslednji koraci uvek najteži, ali uveren sam da je, i pored teškoća i nastavka rada, dogovor moguć”, kaže Mišel.

Prema uvidu Tanjuga u dokumet koji je izradio Mišel, fond za oporavak i dalje iznosi 750 milijardi evra, ali je raspoređen tako da 360 milijardi ide na zajmove, a 390 milijardi evra na bespovratnu pomoći zemljma članicama.

Mišel je ranije kao ”ustupak” štedljivim zemljama već ponudio prvi kompromisni predlog koji je predviđao smanjenje bespovratne pomoći sa 500 milijardi na 450 milijardi evra.

Pedeset milijardi evra prvobitno predviđenih za grantove Mišel je preneo u deo namenjen pozajmicama koji je tada umesto početnih 250 milijardi evra bilo 300 miljiardi evra.

Ovoga puta predsednik Evropskog saveta nije manjao ukupnu sumu predviđenu za višegodišnji finansijiski okvir tj. zajednički EU budžet za period od 2021. do 2027. koji i dalje iznosi 1074 milijarde evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

milovan

20.07.2020. 21:03

Normalno da se mora raspasti. Kada ste primili mnogo prosjaka drzavica koje morate izdrzavati a kojima nikada nije dosta para. A drugi koji tesko rade nedaju svoje pare lopovima.

Drasko

21.07.2020. 09:36

zasto ne napisu da je Holandija vec 20 godina obavezna za nejveci doprinos u tu kasu EU. I da zbog toga koce ove pregovore. Kad budu procentualno izjednacili doprinos sa ostalim clanicama, tad ce biti i dogovora

Sitar

21.07.2020. 10:43

Навијамо за "штедљиви четворку"и Финску (зашто ли је она посебно издвојена?) да би се преиспитала сврха постојања Уније у овом времену.