TUNBERG DOBILA NAGRADU: Donirala milion evra

Tanjug

20. 07. 2020. u 19:01

ŠVEDSKA ekološka aktivistkinja Greta Tunberg (17) saopštila je danas da će nagradu od milion evra koju je dobila za humanost od portugalske fondacije Gulbenkian donirati grupama koje se bore protiv klimatskih promena i odbranu prirode.

ТУНБЕРГ ДОБИЛА НАГРАДУ: Донирала милион евра

Foto: Tanjug/AP

Tunberg je nagradu dobila za pružanje medicinske pomoći autohtonim zajednicam u Amazoniji tokom epidemije korona virusa i zalaganje da ekocid postane međunarodni zločin, prenosi Rojters.

Tunberg je na svom Instagramu objavila da je nagrada više nego što je mogla da zamisli i da se nada da će joj pomoći da učini još više dobra svetu.

"Sav novac od nagrade biće doniran kroz moju fondaciju različitim organizacijama i projektima koji pomažu ljudima na linijama koji su pogođeni klimatskom i ekološkom krizom, posebno na globalnom jugu", napisala je Tunberg.

Prve dve donacije od po 100.000 evra biće uplaćene na račun SOS Amazonije grupe koja snabdeva medicinskom opremom stanovnike Kišnih šuma u Amazoniji.

Druge uplate biće usmerene na račune fondacije "Stop ekocidu" koja sarađuje sa međunarodnim krivičnim sudom u Hagu a koji procesuira osobe odgovorne za destrukciju prirodnog sveta.

Tunberg je nagradu dobila u konkurenciji od 136 kandifata iz 46 zemalja i ta nagrada se dodeljuje jednom godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

SRB IN

20.07.2020. 19:32

Грета дијете, спречи ли климатске промјене? Или само пуниш џепове себи и својим родитељима или старатељима??? Не прави горе од себе но што јеси.