BIVŠI TRAMPOV SAVETNIK OBRUŠIO SE NA KINU: Vuhan je biološki Černobilj, virus "pobegao" nepažnjom

D. SAVIĆ

14. 07. 2020. u 07:15

KINESKI virusolozi beže na Zapad glavom bez obzira iz Vuhana, biološkog Černobilja, grada odakle je krenula pandemija virusa korona i gde je sedište Instituta za virologiju.

БИВШИ ТРАМПОВ САВЕТНИК ОБРУШИО СЕ НА КИНУ: Вухан је биолошки Чернобиљ, вирус побегао непажњом

Foto: EPA

Ovu tvrdnju izrekao je Stiven Benon, nekadašnji glavni strateg u kampanji i savetnik američkog predsednika Donalda Trampa. Na Zapadu, kaže, kineski naučnici pomažu američkim i britanskim agentima da "izgrade slučaj" protiv Pekinga dokazima o ulozi kineske Komunističke partije u vezi sa pandemijom kovida 19.

Benon za britanski dnevnik "Dejli mejl" precizira da kineski naučnici napuštaju institut u Vuhanu, ali i druge laboratorije u zemlji, još od sredine februara. Sada, kaže, američki obaveštajci, zajedno sa britanskim MI5 i MI6 rade na pravnom slučaju protiv Pekinga, što zahteva određeno vreme.

Desničarski ideolog Benon, poznat je kao "jastreb" u odnosu prema Kini. Isto kao i američki državni sekretar Majk Pompeo i direktor FBI Kristofer Vrej, on Kinu izdvaja kao najveću pretnju SAD. I sam predsednik SAD Donald Tramp neprekidno optužuje Kinu zbog pandemije virusa korona, koji je upravo u Americi, od svih zemalja sveta, izazvao zarazu najvećih razmera i odneo najviše života. Zvanični Peking je uvek kategorički negirao sve optužbe u vezi sa prikrivanjem kovida 19.

Vrlo kritičan prema Kini zbog odnosa prema pandemiji kovida 19, Benon u svom radio-programu "Ratna soba", sad poziva zapadne zemlje da zajednički rade na obaranju "brutalnog, autoritarnog" kineskog režima koji, kako tvrdi, izvodi eksperimente u laboratorijama. Benon je uveren da je virus odatle "pobegao" ili nepažnjom, ili preko tehničara iz laboratorije.

Tvrdnje Benona su se pojavile pošto su naučnici iz Hongkonga obznanili da je Kina znala o virusu mnogo pre nego što je to saopštila, i da se to prikrivalo na najvišim nivoima u Pekingu. Za američku TV stanicu Foks njuz specijalista virusologije i imunologije Li Meng Jan, koji radi u hongkonškoj Školi za javno zdravlje, ističe da Kina ima obavezu da kaže svetu, imajući u vidu njen status u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, sve o specijalizovanim laboratorijama za viruse i pandemije.

Foto: AP

Stiven Benon

VEZE SA AMERIKOM

Institut za virologiju u Vuhanu istraživački je centar pod okriljem Kineske akademije nauka, koji je otvorio laboratoriju nivoa četiri biološke sigurnosti 2015. godine. Institut je aktivni istraživački centar za virus korona i ima snažne veze sa Nacionalnom laboratorijom Galveston u Americi, i sličnim centrima u Francuskoj i Kanadi. Od izbijanja pandemije, institut je predmet mnogih teorija zavera. Naučnici su odbijali mogućnost širenja zaraze kovida 19 iz instituta, iz bilo kog razloga.

OPASNOST: KINA

Benon je suosnivač "Komiteta trenutne opasnosti: Kina" zajedno sa odbeglim kineskim milijarderom i političkim aktivistom Guom Venguijem (50). U svojim najboljim danima 73. na listi najimućnijih Kineza, Guo je u Kini optužen za korupciju. Pošto mu je pretilo hapšenje zbog mita, kidnapovanja, pranja novca i silovanja, pobegao je iz Kine u Ameriku 2014. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve