TRAMP: Ja sam naredio sajber napad na Rusiju

V. N.

12. 07. 2020. u 20:58 >> 20:58

ТРАМП: Ја сам наредио сајбер напад на Русију

AP foto

AMERIČKI predsednik Donald Tramp, prvi put je potvrdio da su SAD 2018. godine izvršile tajni sajber napad na rusku Agenciju za internet-istraživanja.

Agencija za internet-istraživanja je "trol kompanija", koju SAD optužuju za pružanje pomoći kako bi se olakšalo navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine i u izbore u SAD 2018. godine.

Tramp je u intervjuu za "Vašington post", na pitanje da li je pokrenuo sajber napad na tu agenciju, odgovorio da je to tačno, rekao je novinar koji je vodio taj intervju, Mark Tisen, a prenosi Si-En-En.

On je dodao da je sajber napad bio deo šire politike suprotstavljanja Rusiji.

- Niko nije bio oštriji prema Rusiji od mene - naglasio je Tramp.

ZBUNJUJUĆE

INTERESANTNO je da je američko pravosuđe u aprilu oslobodilo krivice generala Roberta Flina, koji je bio optužen da je bio spona sa Rusijom tokom pobede Trampa na izborima 2016. U SAD glavni tužilac Bar upravo pokreće niz optužnica protiv ljudi bliski režimu Baraka Obame za podmetanje krivice generalu Flinu uključujući tu i čelne ljude FBI i CIA. Takođe, pokazalo se da su nedavne vesti iz "NJujork tajmsa" o ruskom potplaćivanju talibana u Avganistanu da napadnu američke vojnike takođe laž "duboke države". Zbog svega ovog, u najmanju ruku zbunjuje da Tramp sada priznaje da je bez razloga napao Rusiju prilikom izbora 2018. na kojima je Vladimir Putin pobedio sa 76,67 odsto glasova građana Rusije.

Tramp tvrdi da je 2016. tadašnji američki predsednik Barak Obama, pre izbora, znao da Rusija koristi različite metode, ali ništa nije rekao jer je mislio da će na predsedničkim izborima pobediti kandidatkinja demokrata Hilari Klinton.

Tramp je naveo da je, za razliku od svog prethodnika, postupio u skladu sa obaveštajnim podacima SAD o navodnoj umešanosti Rusije tako što je pokrenuo sajber napad.

- Pogledajte, zaustavili smo to - rekao je Tramp.

Si-En-En podseća da je Obama 2016. godine najavio sankcije protiv Rusije i proterao pojedine ruske diplomate u znak odmazde zbog navodnog mešanja Rusije u američke predsedničke izbore.

U februaru 2019. godine televizija En-Bi-Si je, pozivajući se na informisane izvore, već javljala da je Tramp "lično odobrio" sajber napad američke vojske na rusku Agenciju za internet-istraživanja tokom parlamentarnih izbora 2018. godine. Istovremeno je "Vašington post" objavio da je sajber komanda američke vojske tokom ovih izbora blokirala pristup internetu Agencije za internet-istraživanja iz Sankt Peterburga. Prema navodima novina, ovo je bio deo prve ofanzivne sajber kampanje protiv Rusije, čiji je cilj bio sprečavanje njenih navodnih "pokušaja mešanja u američke izbore".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)