Britanski epidemiolog zapanjio svet: Korona nije nastala u Kini, još 2019. u martu u OVOJ ZEMLJI primećeno je NEŠTO ČUDNO

Novosti online

08. 07. 2020. u 18:03

JEDAN od vodećih svetskih epidemiologa, Britanac Tom Džeferson, kaže da novi korona virus najverovatnije nije potekao iz Kine, kako se smatra, pogotovo sada kada znamo da su tragovi virusa pronađeni i u Španiji u uzorcima otpadnih voda od marta 2019. godine

Британски епидемиолог запањио свет: Корона није настала у Кини, још 2019. у марту у ОВОЈ ЗЕМЉИ примећено је НЕШТО ЧУДНО

Foto: Printskrin

Džeferson, koji radi u Medicinskom centru pri Oksfordskom univerzitetu, rekao je da je virus bio pritajen, možda i godinama, pre nego što se aktivirao krajem prošle godine.

Ukazao je na brojne studije koje su potvrdile prisustvo virusa u otpadnim vodama, od Evrope do Južne Amerike. Zanimljivo je da su svi ovi uzorci starijeg datuma nego što je otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u kineskom Vuhanu.

Italijanski istraživači su pronašli tragove virusa u Torinu u uzorcima iz decembra prošle godine, mnogo pre nego što su potvrđeni prvi slučajevi zaraze covidom-19 u toj zemlji. Slično je bilo i u Španiji, gde su istraživači otkrili prisustvo virusa SARS-CoV-2 u uzorcima iz marta 2019. godine.

To ne znači da je virus potekao u Španiji, ali isto tako ne daje potvrdu da vodi poreklo iz Kine. Džeferson kaže da je i dalje rano da kažemo gde je tačno virus nastao.

Njegova teza nije za sada široko prihvaćena u naučnoj zajednici jer nije prvi put da je izazvao burne reakcije svojim stavovima.

Već je bio u žiži javnosti kada se govorilo o vakcinama protiv gripa. Istakao je da su mnogi podaci koji se koriste u kliničkim istraživanjima takvih vakcina sumnjivi, zbog čega je postao nepoželjan u mnogim akademskim krugovima.

Na mnogim naučnim skupovima, kako prenose strani mediji, stručnjaci odbijaju da sede sa Džefersonom za istim stolom, a izbegavaju ga i na mnoge druge načine.

Međutim, njegov skepticizam po pitanju istraživanja vakcina protiv gripa sada je na snazi kada je reč o vakcinama protiv korone. Džeferson se pitao da li su podaci o smrtnim slučajevima uzrokovanim gripom uvek opravdani.

- Kada umre starija osoba usled prestanka rada respiratornih organa posle bolesti, nalik gripu, skoro uvek budu zabeleženi da su umrli od gripa - rekao je jednom prilikom sumnjajući u pouzdanost podataka.

U jeku novonastale pandemije, mnogi stručnjaci se pitaju isto kada je reč o korona virusu.

- Jedno je sigurno - Džeferson ima svoje samostalno mišljenje i ne potpada pod uticaj naučnog establišmenta ili mejnstrim medija: Biti naučnik je biti u mogučnosti da se postavljaju pitanja, ne uzimati ništa zdravo za gotovo. Svakako bih želeo više o ovome da čujem, pogotovo ako se napori da se napravi vakcina protiv korone bliže kraju - istakao je novinar Piter Endruz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)