Pupovac u vladi Plenkovića: Ubrzano se sklapaju kockice u hrvatskoj postizbornoj kombinatorici

J. Kerbler

07. 07. 2020. u 08:49

POSLE trijumfa na hrvatskim parlamentarnim izborima Andrej Plenković je već obavio razgovore sa mogućim koalicionim partnerima, među kojima je i Milorad Pupovac kao predstavnik Srba i jedan od osam manjinskih poslanika koji su se svrstali uz pobednika nedeljnog političkog sučeljavanja.

Пуповац у влади Пленковића: Убрзано се склапају коцкице у хрватској постизборној комбинаторици

Foto: Novosti arhiva

Plenkoviću podršku pružaju i jedan poslanik iz redova Hrvatske narodne stranke i sa još jednim mandatom Reformista, on će bez problema doći do neophodnih 76 ruku u parlamentu i pre nego što mu zvanično predsednik države Zoran Milanović poveri mandat za sastav nove vlade. U igri za sastav nove koalicije je i Istarski demokratski savez, ali formalno Plenković je već juče, lako i jednostavno, sastavio novu vladu koja bi trebalo da bude mnogo čvršća od dosadašnje.

"ZANIMLjIVA" IMENA

U SABORU OD "zanimljivih" imena u Sabor su ušli i Katarina Peović iz Radničke fronte, najtvrđa hrvatska levičarka, glumac Vili Matula, Škorina sestra Vesna Vučemilović, a najviše preferencijalnih glasova na izborima je dobio dr Vili Beroš, ministar zdravstva koji vodi štab protiv korone. Sa liste Domovinskog pokreta u Saboru je i Karolina Vidović, novinarka koja je zbog izjava o Jasenovcu bila skinuta sa HRT-a, kao i komičar Davor Drete.

- U ovom času ne razmišljamo o novoj vladi, nego o našim rezultatima - kazao je za "Novosti" Milorad Pupovac, koji je sazvao sednicu stranačkog vrha SDSS-a za danas. - Treba videti i što, rezultat ovih izbora donosi političkom životu. Pre svega treba očuvati demokratske vrednosti. Glavno je da u Hrvatskoj ne dođe do političkog avanturizma.

Inače, osim Pupovca u Saboru su kao srpski predstavnici i Boris Milošević i Dragana Jecko.

Posle dogovora sa Plenkovićem, položaj Milorada Pupovca, lidera Srba u Hrvatskoj, biće znatno ojačan, kao i manevarski prostor da se ozbiljnije započne sa rešavanjem problema koji muče srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Pupovac bi mogao pokrenuti i inicijativu da započnu razgovori između Hrvatske i Srbije, koji su garant za mir i stabilnost u ovom delu Evrope.

Sa druge strane HDZ bi imao znatno veću legitimnost kao stranka koja se zalaže za jačanje demokratije, što je najavio i Plenković.

- Hrvatskoj trebaju rešenja za ekonomiju, zdravstvenu krizu, ali i jačanje ljudskih i manjinskih prava - naglasio je premijer u izbornoj noći.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

HDZ još od Tuđmana nije ostvario ovako veliku pobedu, a ukupno je pobedila i desna opcija. Uz HDZ, Most i Domovinski pokret, desnica je dobila 90 mandata u parlamentu, dok je levica osvojila svega 50.

Nakon katastrofalnog poraza Davor Bernardić povukao se sa mesta predsednika SDP-a, kojeg će do stranačkih izbora voditi potpredsednik stranke Zlatko Komadina.

Očekuje se da će se u bliskoj budućnosti raspršiti i šaroliko društvo okupljeno oko Domovinskog pokreta, jer je Miroslav Škoro po drugi put gubitnik. Nije uspeo da postane nezaobilazni igrač u sastavu nove vlade, jer Plenković sada može bez njega.

Foto: Novosti arhiva

Andrej Plenković

Veliko iznenađenje izbora su Most i pokret "Možemo", levo-zelena koalicija stranaka koje donedavno nisu ni postojale. U njihovim su redovima Rada Borić, koju je u spotu podržala Džejn Fonda povikom "Go, Rada", te mladi aktivisti iz građanskih udruženja, ali i frontmen "Hladnog piva" Mile Kekin, po struci profesor nemačkog i engleskog.

Kako sada stoje stvari, novi Sabor mogao bi da bude konstituisan već do kraja jula. Nakon Ive Sanadera samo je Andreju Plenkoviću uspelo da dobije drugi mandat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!