Svet i dalje luta u potrazi za terapijom protiv kovida 19: Remdesivirom na koronu

G. Čvorović

06. 07. 2020. u 08:50

LEK remdesivir prvi je dozvoljeni tretman u EU protiv virusa korona. Evropska komisija je ekspresno, u dvostruko bržem roku nego obično, za samo mesec dana dala "zeleno svetlo" da se ovaj medikament, komercijalizovan pod imenom "vekluri", uslovno koristi protiv opake bolesti koja je zahvatila čovečanstvo. Istovremeno, ova kura protiv kovida ima i kritičare, a daleko od toga da je čarobni napitak u suzbijanju pandemije.

Свет и даље лута у потрази за терапијом против ковида 19: Ремдесивиром на корону

Foto: Novosti arhiva

Remdesivir, koji proizvodi američka farmaceutska kuća "Gilead", osnovnu namenu imao je u tretmanu ebole, a koristi se i kod nekih drugih infektivnih bolesti. U lečenju korone namenjen je težim pacijentima, starijim od 12 godina, kojima je neophodan kiseonik.

PRETNJE RAULTU

Neželjeni efekti nisu dovoljno ispitani, a u preliminarnoj fazi ističu se u određenim slučajevima moguće bubrežne komplikacije, na šta ukazuje čuveni francuski infektolog Didije Rault. Rault, koji zdušno brani "svoj" tretman hidroksihlorokinom, čija cena inače iznosi svega nekoliko evra, pred komisijom francuske skupštine je optužio članove Naučnog saveta ove zemlje da su u sukobu interesa i da su finansijski vezani za "Gilead". Rault kaže da je čak dobijao i anonimne pretnje.

Lek je u dosadašnjim ispitivanjima pokazao određenu efikasnost. U istraživanju u kom je učestvovalo preko hiljadu pacijenata, ispostavilo se da teži slučajevi prebrode bolest četiri dana brže, za 11 umesto za 15 dana. Ali, "remdesivir" nije pokazao efikasnost kada su u pitanju najteži slučajevi. Takođe, ne menja dužinu lečenja lakših bolesnika, koja iznosi pet dana.

Brzinu kojom su izdali dozvolu za lek u evropskoj administraciji objašnjavaju hitnošću situacije. Evropska agencija za lekove je precizirala da tretman treba da traje najmanje četiri dana, a najviše devet.

Nije zanemarljiv podatak da petodnevni tretman košta čak 2.340 dolara, odnosno nešto preko 2.000 evra.

Pitanje je i koliko će biti dostupan, jer su Amerikanci sve pokupovali. "Gilead" je dobio dozvolu od američkih vlasti da krene u kliničko ispitivanje verzije leka koja bi mogla da se uzima inhaliranjem. Istovremeno, u avgustu će sprovesti isptivanje, u SAD i Evropi, u koje će biti uključena i deca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)